Bättre jämställdhetsmål i Vännäs kommun

Miljöpartiet har sett till att alla nämnder i Vännäs kommun har ett gemensamt uppdrag de närmaste tre åren. Jämställdhetsfrågor ska särskilt belysas vid beslut under perioden. Detta är ett utmanande uppdrag som vi givetvis ska följa upp kontinuerligt framöver.

Ett av Vännäs kommuns mål för jämställdhet är att fler kvinnor ska arbeta heltid. I en tid där kvinnors ohälsa ökar riskerar detta att vara ett direkt skadligt mål. Miljöpartiet anser att det självklara målet i stället bör vara att skillnaden mellan hur många män respektive kvinnor som jobbar heltid ska minska (eller ännu bättre skillnaden i anställningsgrad). I vårt fortfarande ojämställda samhälle så tar kvinnor mycket större ansvar för barn och hem. Ska kvinnor ha rimliga förutsättningar att öka sin arbetstid så måste män ta mer av familjernas gemensamma ansvar. Och för att män ska klara det så måste de ha bättre möjligheter att minska sin arbetstid. Allt ansvar för jämställdhetsarbetet kan ju inte läggas på kvinnorna.

Vi har förhoppningar om att fler partier förstår denna problematik framöver så att vi kan justera kommunens mål så att de bättre styr mot ett jämställt samhälle.

Vi tar väldigt gärna emot fler och nya tankar och idéer om hur vi i Vännäs kommun kan påverka för ett mer jämställt samhälle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.