Livsmedelsstrategi och Klimatlag

Förra veckan lyckades regeringen få igenom en Klimatlag för tydliga mål, och därmed tydliga förutsättningar, för byggandet av ett fossilfritt Sverige. Idag ska riksdagen rösta igenom den nationella Livsmedelsstrategin som ska ge mer ekologiskt hållbar och svensk mat på våra tallrikar. Två hållbara steg mot framtiden.

Ökad matproduktion i Sverige är positivt för såväl vårt eget land som för den globala miljön, och kräver livskraftiga jordbruksföretag och produktiv jordbruksmark.

I dagens tidning noterar jag att Avions köpcentrum uppmärksammar att de ”lyckats” omvandla en del av vårt läns mest produktiva åkermark till ett exploaterat område med bl.a. 2.600 parkeringsplatser. Ett märkligt sätt att lyfta framgång i skenet av katastrofbränder i torkans spår, och kritiskt låga grundvattennivåer.

Miljöpartiet jobbar för ett hållbart samhälle, och dit hör inte mer asfalterad åkermark eller fler externa köpcentrum.

4 kommentarer

 1. Petter

  Var var Umeås MP politiker när detta beslutades, var är de när de vill bygga fastigheter på Röbäcks åkermark. Nej de håller sig bara undan och törs inte säga nåt bara de får leka politiker. Skydda åkermark är bara tomt snack viktigast är tillväxt och att vi komsumerar ännu mer det är detta som håller hjulen i rullning. MP snackar om hur duktiga vi är miljömässigt TROTS att Sverige är det land som toppar förbrukningen av vårt klot. Skiten som vi släpper ut efter vår konsumtion sker dock inte i Sverige så då behöver vi inte bry oss. Vi snackar grundvattennivåer samtidigt som staten jagar små vattenkraftverk för att de stör fiskevandringen, många av dessa vattendrag skulle inte finnas om man inte lagrade vattnet .I åarna skulle bara vattnet rinna under vår och försommar sen skulle det vara torrlagt. Och grundvattennivåerna ännu lägre. MP tänker rätt men inte hela vägen, skyddsvärda skogar?? varför är de det ?? Jo för att ägarna sköter skogen, det är bolagen som våldför sig men dessa vågar ni er inte på

 2. Krister Andersson (inläggsförfattare)

  Sverige är fortfarande en massiv påverkar trots våra fördelaktiga energiresurser. Där finns det MYCKET kvar att göra. På lokal nivå får MP Umeå tala för sig. Vi gör vad vi kan i vår kommun.

  • Petter

   Det intressanta är varför dessa butikskomplex uppförs är att våra politiker ser så kortsiktigt på miljön.
   Politikerna hoppar jämfota av glädje for varje lågprisvaruhus som uppförs i Umeå, men mycket av dessa lågprisprodukter borde inte få existera med den urusla kvalite de har . Men som sagt politiker gör allt för att konsumtionen ska öka ,det är detta de kallar tillväxt i ekonomin. Jag kallar det vansinne att förbruka jordens resurser till skitprodukter på detta sätt och till råga på allt bygga dessa köpcentra på prima åkermark.

 3. Krister Andersson (inläggsförfattare)

  Shopping som företeelse (och fritidssysselsättning) är det ohållbara samhällets tydligaste uttryck. I en tillväxtomhuldande ekonomi med kortsiktigt perspektiv är det många, inte bara politiker, som ser dessa katedraler med en förbryllande okritisk syn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.