Vintersolståndet 2020, +4 grader.

Klockan 11.02 idag vänder det. Åtminstone för jordaxeln som sakta börjar luta den norra hemisfären emot solen istället för ifrån.

Även om det kan finnas något tilltalande med den mörka delen av året så ger den astronomiska vändningen hopp om ljusare tider, såväl bokstavligt som bildligt. Vi ser fram emot de allt ljusare dagarna framför oss med knastrande och gnistrande snö under skidorna… och sen tittar vi på termometern.

En extremt varm november har gått över till en extremt varm december. Samtidigt vet vi att detta extrema är det nya normala, och det framtida extrema kommer snabbare än vi trodde för bara några år sedan.

Det kommer att snöa även denna vinter. Vi kommer få några veckor eller någon månad av skid- och skoterföre, och vi får passa på att njuta medan vi kan.

Samtidigt måste vi också förstå att den ledsamhet vi kan känna av att vintrarna inte är som vanligt bara är en bagatell jämfört med de miljoner människor som får sina liv slagna i spillror av klimatförändringens effekter.

Då ljuset nu vänder så kan det vara ett hoppets tecken. Hopp kan vi själva skapa genom att visa att vi vill förändring.

Miljöpartiet vill att Vännäs kommun byter inriktning och satsar på miljö, klimat och hållbarhet. Den ”nån annan-ism” som råder i Vännäspolitiken är skadlig för den långsiktiga utvecklingen, och förödande i dess frånvaro av hopp för våra unga.

Vi tror på att vara en del av en hoppfull framtid, men den måste se annorlunda ut.

 

2 kommentarer

  1. olle

    Ju mer vi satsar på klimatåtgärder ju mer produktion flyttas till Kina, ju mer kolkraftverk bygger dom. Var i ett område i Shenzen som är stora på solceller och vi kan väl inte säga att denna tillverkning direkt är ren. Behåll produktionen i Sverige så blir den renare ,men vi i Sverige gör allt för att få ner utsläpp . Detta innebär att vi istället indirekt släpper ut mer . Ser bra ut på papperet men inte i verkligheten,vi bara gömmer undan problemen. Fattar sen inte varför vi inte förbjuder produkter som inte håller måtten i lågprisvaruhusen . Det är ju ofta bara skit, köpte en cirkelsåg och kombinerad hyvel . Höll i 1 månad innan den vibrerade sönder .Fick ny på garanti, den höll 4 månader.Lämnade tillbaka den fick pengarna ,men den säljs fortfarande.

  2. Krister Andersson (inläggsförfattare)

    Klimatåtgärder kan vara olika genomtänkta ur ett helhetsperspektiv. Sverige, liksom andra länder i västvärlden, döljer en stor del av de utsläpp vi orsakar genom att ignorera (medvetet eller omedvetet) påverkan utanför den egna gränsen. Hållbarhetskrav bör givetvis omfatta sånt vi köper och använder också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.