Mer hänsyn i skogen!

En skogsavverkning är en massiv påverkan på ett ekosystem. Enligt direktivet om skydd av arter så ställer det krav på den som vill avverka att skaffa den kunskap som behövs för att kunna bedöma konsekvenser av en så stor påverkan. Detta är en del av Sveriges miljölag som EU nu kräver att vi ska leva upp till.

LRF vill gärna framstå som att de representerar de lokala skogsägarna som känner sin skog sedan generationer och brukar den på ett långsiktigt och hållbart sätt. Vad är då problemet? Dessa skogsägare har inga problem att ta fram den kunskap som krävs för att kunna bruka den på ett sätt som tar rimliga naturhänsyn.

Det är de stora skogsägare som inte har någon lokal kännedom och som äger sin skog enbart för ekonomisk avkastning som nu kommer att behöva sätta sig in i vilka ekosystem de riskerar då de vill kalhugga. Det är ett högst rimligt krav och ett litet steg i rätt riktning.

Att LRF går i taket över detta gör att man undrar vilka de egentligen representerar?

En kommentar

  1. Sebastian Kirppu

    Klockren kommentar om LRF och skogsägarrörelsen som, precis som du skriver, påstått att de känner sin egen skog bäst och därmed behövs inga inventeringar av arter göras. När nu denna kunskap ska omsättas i praktiken så blir LRF och skogsägarrörelsen motståndare till sin egen värdefulla kunskap.
    Men det är ett tydligt bevis på att ord bara är just ord på ett papper. Kunskapen om skogens biologiska mångfald lyser med sin frånvaro inom skogsägarrörelsen. Visserligen känner jag ett flertal skogsägare som är kunniga men de är inte i majoritet bland de 320 000 skogsägarna som finns.
    Tack LRF och skogsägarrörelsen för at ni avslöjar er och nu får man hoppas på att de skogsägare som är seriösa i sitt skogsägande och vill ha kunskap om biologisk mångfald startar en seriös skogsägarorganisation som tar hänsyn till både biologisk mångfald och klimat, det vill säga både människa och miljö 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.