Ännu en termin utan hemkomst till fjällen

För att komma hem kollektivtrafikburen från Umeå till fjälldalarna i Vilhelmina kommun måste du antingen åka kl. 10.17 (då är du i Dikanäs 18.05) eller ”chansa” (du har sex minuter på dig i Lycksele att byta till buss) till ett mycket högre pris (om du inte har månadskort) för att åka med Norrtåg 12.30. Men helt uppenbart är att man inte kan nyttja dagen alls i Umeå.

På den gamla goda tiden, då en började fundera om det skulle gå att arbetspendla från Dikanäs, utan att köra bil var eviga mil, gick det ringbil till och från Kittelfjäll till E12:an Slussfors (Sön-, mån-, ons- och fredagar!). Den lades ned på grund av att Storumans kommun inte ville betala sin del (förståeligt iofs då Vilhelmina var den part som tjänade mest på resandet). Efter det var det bästa alternativet att åka ringbil t o r Kittelfjäll – Stalon och vidare Vilhelmina till Umeå. 

För något år sedan drogs busslinjen 420 in på fredagkvällar (21.10 från Vilhelmina) vilket omöjliggjorde att resenärer från Umebussen (som avgår 17.25 från Ume!) och fjällungdomar som ville vara kvar en stund efter skolan på plassn, kunde ta sig vidare upp i fjälldalarna.

Trafikplanen för Vilhelminakommun är fullständigt osynlig, den diskuteras inte i kommunstyrelsen (utvärderingar, målsättningar mm.), inte ens om en lyfter frågan i budgetmanglingen. Budgetremissens besparingsförslag ringade bara in ett belopp men utan hänvisning eller konsekvens. Förmodligen vet inte kommunstyrelsen vad den beslutar om. När trafikplanen lyftes av (PA) i budgetfullmäktige den 15 dec var det lika knäpptyst. Inte något bemötande från något enda parti.

Endast den gång det kom ett brev från ungdomar i Saxnäs och Klimpfjäll, som vädjade till KS att bussen skulle återinsättas, togs detta upp, som en isolerad företeelse. Jag argumenterade då för att bussen var viktig, kanske kunde det sättas in en ringbil/buss för att det inte skulle bli lika kostsamt. Jag hade alla emot mig, ”hur skulle det se ut, då ska ju alla ha ….och yadi-yadi…” Jag reserverade mig mot avslaget, vilket f.ö. INTE protokollfördes.

Nästföljande sammanträde deltog jag inte i, men då togs ärendet upp igen och då helt plötsligt hade kommunstyrelsemajoriteten ändrat sig när det kom ett tjänstemannaförslag. Bussen fick rulla terminen ut. Men sedan? Ingenting.

Trafikplanen tas emellertid aldrig upp i KS och det är väldigt synd för där kan vi förhålla oss till hur vi i kommunen, och politiken, vill att kollektivtrafiken ska utformas för att det ska vara möjligt att bo och leva här och gagna lokal utveckling. Trafikplanen borde tas upp, revideras och uppdateras varje år. Den borde finnas som bilaga till ett konkret budgetförslag.

Frånvaron av kompletteringstrafik gör det svårt eller omöjligt att pendla kollektivt, för studenter och arbetspendlare. Det påverkar även besökare/turister med avbräck för turistnäringen. Det talas gång på gång om ökad tillgänglighet och inkludering, om att satsa på fjälldalar och besöksnäring. Varför finns ingen politisk vilja att ta dessa frågor på allvar, utan istället tiga ihjäl frågan och på så vis sopa den under mattan?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.