Demokratin och Allmänhetens frågestund

Inför Vilhelmina kommunfullmäktige imorgon har fullmäktiges presidium tagit fram förslag till ny arbetsordning för Vilhelmina kommunfullmäktige där allmänhetens frågestund föreslås kunna tas bort om särskilda skäl föreligger. Detsamma ska gälla den allmänpolitiska debatten.

Demokratin i Vilhelmina har redan fått sig en törn då C och S bildade en ny majoritet som intog samtliga poster i presidierna i samtliga nämnder. Nu har ett C+S KFM presidium lagt fram ett förslag till ny arbetsordning där de vill beskära möjligheten för allmänheten och för oppositionen att föra fram frågor och debatt kring frågor som nog med stor sannolikhet kommer att röra maktfullkomligheten i kommunen.

Så här ser punkten ut, notera att det är tre personer som ordförande och vice ordförandena som utför kvävningen av det demokratiska samtalet, alltså inte ens en kvalificerad majoritet:

 

Det FULA i den här kråksången är att arbetsordningen ligger före allmänhetens frågestund i den för dagen gällande ärendelistan, vilket betyder att de från och med den 15 juni kan tysta ner detta samtal inför kommunens högsta beslutande organ. Är detta demokrati?

2 kommentarer

  1. Tarja Eliasson

    Tack Åsa för din skarpa analys! Demokratin är verkligen illa ute med den styrande majoriteten S+C. De drar sig tydligen inte för någonting bara de kan tysta kritiska röster. Så här beter sig partier som är maktfullkomliga och bryr sig inte om medborgarnas åsikter. Däremot är de fullkomligt angelägna, att behålla sina överdimensionerade politiska arvoden. De vill inte spara på det som gäller den egna plånboken och de vill inte ha breda politiska lösningar för denna elit av toppolitiker i S och C vill bestämma själva och njuta av makten. De vill behålla sina skyhöga arvoden, rakt ner i deras egen börs. Skam för Vilhelmina! Hoppas folk i kommunen är klokare vid nästa val, tänker efter var de lägger sin röst. Vi är i ättestupan då det kommer till DEMOKRATIN I VILHELMINA!

    • Åsa Össbo (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar, Tarja. Ja, jag håller med, det här känns som droppen. Och i synnerhet mot bakgrund av att alla verksamheter uppmanas spara in, men inte arvodena för majoriteten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.