Slå populist-begreppet i huvudet på alla andra

 

Begreppet Populism används ofta av politiker som ett skällsord mot andra politiker/partier vilka agerar på sätt som inte gillas. Ofta används det av majoriteter som känner sig tvungna fatta ”obekväma beslut” och när de kritiseras slår de begreppet i huvudet på sin motståndare. Eller också, såsom i Vilhelmina, kan det används av små partier – som det verkar – gärna slåss mot allt och alla för att få så många mot sig bland partierna så att inga egna aktiviteter behöver vidtas eller förslag behöver presenteras. Kanske en strategi att skapa rökridåer?

På en VKblogg menar en moderat att vissa partier är populister på grundval av felaktigheter och gamla nyheter. Eftersom vederbörande inte släpper in min kommentar (trots att vederbörande har skrivit en ny blogg och passat på att ändrat från det felaktiga Politiskt Initiativ till det rätta Politiskt Alternativ) publicerar jag här ett utklipp från min inloggade VK-profil där min kommentar syns (fast nu är den tydligen raderad av bloggaren – verkligen ”snyggt” agerat).

 

 

Jag anser alltså att vederbörande moderats blogg är den som snarare ger populismen ett ansikte än den partier som beskylls.

Det blir än mer synligt i vederbörandes nya blogg där vederbörande beskyller, denna gång samtliga andra partier i KS för dåligt besparingsbeslut (notera nu att just denne moderat klagat i otaliga bloggar på att inga besparingar görs). Dåligt beslut alltså – trots att denne ersättare i KS på rak fråga från KSO under mötet inte hade något att säga om besparingarna. Alltså: det fanns en chans att vid mötet framföra synpunkter på en lägre inomhustemperatur.

Nu när det bränner till i media i frågan om temperatursänkningen, då vill vederbörande påpeka att det är fel. Här kan vi snacka om ”populism” – om vi nu ska använda den typen av begrepp. Jag är snarare av den åsikten att partier agerar på sina respektive sätt på grund av att de ser olika konsekvenser av och lösningar på problem och för att de bryr sig om vad som sker. Och ja, moderaten bryr sig om temperaturen, det gör vi alla när vi ser hur det slår i redan kyliga lokaler. Så jag ska inte beskylla denne för populism, bara visa på det motsägelsefulla och i IRL fullkomligt apolitiska!!! agerandet. Vore det inte bättre att ha agerat där och då istället för att komma i efterhand och försöka göra sig bättre än de som fattade det ogillade beslutet?

Däremot accepterar jag inte osakliga ryktesspridningar som får stå oemotsagda och sedan såsom en grogrund kommenterade av personer som fortsätter illasinnad ryktesspridning, allt för att svärta ner partier och politiker. Ska kritik framställas ska det göras på saklig grund inte i svepande ordalag utan ett uns av belägg.

Trots att jag vet att Vilhelmina kommuns väljarskara är klokare än att ta allt vad som skrivs på den bloggen som sanning.

3 kommentarer

 1. Lars Eliasson

  Eftersom du attackerar mig för det som hände i Kommunstyrelsen så behandlar jag dig som en representant för Politiskt Alternativ, trots att du tidigare sagt att du lämnat politiken.
  Jag vet inte hur många gånger jag hört Åsa Össbo säga att det inte går att spara på kommunens utgifter. När man sedan lägger ett budgetförslag i Kommunfullmäktige som saknar intäkter på 30 miljoner är det ett hån mot all seriös politik. Kommunen har en svår ekonomisk situation och lever över sina tillgångar. Man lånar till driften. Jag har aldrig hört Åsa Össbo bekymra sig över de stora underskotten.
  Jag tog inte in ditt inlägg därför att det är trams. Att ni är populister är det inte bara jag som skrivit om , det har även tagits upp av Petter Bergner i VK. Ni vill återstarta skolorna i Malgovik och Nästansjö och genomföra en folkomröstning om det. Var ska ni spara istället. Ni har aldrig svarat på det.
  Du vet mycket väl att jag som ersättare i kommunstyrelsen inte har rätt att lägga förslag. Vi fick som hastigast läsa igenom en rad olika förslag. Där fanns inget förslag om att sänka temperaturen för elever och lärare till 19 grader, bara att sänka temperaturen. Kommunens tjänstemän och politiker borde väl ha kunskap om Folkhälsomyndighetens bestämmelser om att 20 grader är lägsta tillåtna temperatur. Du skryter om att Politiskt Alternativ minsann stod bakom beslutet att sänka temperaturen. Visste ni om att temperaturen skulle sänkas till 19 grader?
  Vi Moderater har från mandatperiodens början fört fram åsikten att vi snarast måste skapa balans i kommunens ekonomi. Då krävs hårda besparingar som ogillas av många. Den politiken kan du inte kalla populism.
  På Kommunstyrelsens bord fanns en rad skarpa förslag. Vi kan banta Turistbyrån kraftigt eller avveckla den helt. Vi måste minska på verksamheter som har svällt ut under åren då kommunen hade mycket pengar. Kostnaden för personal måste minska om vi ska få bort underskotten.
  Det som ska prioriteras är skolan, äldreomsorgen och handikappomsorgen.

  • Åsa Össbo (inläggsförfattare)

   1. Jag ”attackerar” inte dig – det är du som på din blogg gång efter annan beskyllt partier och politiker med allehanda nedskrivningar med lösryckta citat allt för att skapa politikerförakt. Men då ditt eget agerande omskrivs – då är det en attack. Som du bemöter med just en attack, som också går över gränsen. Du använder mitt namn i en rubrik – vilket samtalsklimat vill du ha? Jag har inte ens nämnt ditt namn. Det du gör är ytterst olämpligt och jag hoppas att du inser det. Jag ska ändå bemöta din kommentar.
   2. Jag publicerar din kommentar, trots att du anser att min seriösa och fullt grundade kommentar är ”trams” men istället publicerar kommentarer som ogrundat beskyller lokala partier för antisemitiska kopplingar. Det är tydligen den typen av öppet samtalsklimat du vill ha – men inte jag. Om du betänker ordet populism så har det ganska många innebörder – exakt vilken av dem gör att du avfärdar min kommentar? Eller är det faktum att Petter Bergner har skrivit på VK en sanning som du tagit till dig så du slipper tänka själv. Vad nu Bergner avser för innebörd i ordet och om han är att anse som någon auktoritet på området.
   3. Återge gärna de ”många tillfällen” du hört mig säga att det ”inte går att spara på kommunens utgifter” (jag har möjligen sagt att det inte går att spara på skolan genom att lägga ner hela enheter i byarna, men det var kanske för komplicerat att komma ihåg). Jag förstår att du inte läser KFM handlingarna där det år efter år redovisas min motion om strategi för pensionsfonderna. Den motionen handlar om långsiktig sänkning av kommunens utgifter UTAN att det drabbar omsorg och utbildning.
   4. Jag har inte lagt något budgetförslag som ”saknade” 30 MKR. Det var efter jag lämnat aktiva politiken. Hur det kom sig att de lade det förslaget vet jag inte, jag hade förberett ett förslag som istället finansierade underskott på UN genom omprioriteringar från KS.
   5. ”Hån mot all seriös politik” är alltså inte att föreslå besparingar utan några preciseringar vilket är det M har gjort hittills (utom minskning av arvodena och partistöd som vi är eniga i). Vem ska då avgöra var besparingarna ska svida till?
   6. När har, och var har du, ”inte hört” mig ”bekymra” mig för ”de stora underskotten”? Sitter du på min axel och lyssnar på vad jag säger i olika sammanhang? Vet du om hur mycket tid jag som privatperson får lägga ner för att få behålla skolan där mitt barn går och vilka olika förslag vi föräldrar måste reda i och ta fram för att våra barn ska få rättvis tillgång till utbildning? Jag har haft det på mitt privatbord ända sedan jag slutade i politiken. Alla i kommunen DRABBAS på ett eller annat sätt, men vissa drabbas så mycket mer.
   7. Det går att se på byskolorna på åtminstone två sätt: dels ur ett rättviseperspektiv (och barnrättsperspektiv) och ett översiktsperspektiv där dessa byar ingår i den beslutade gröna översiktsplanen som noder i kommunen med service. Men även ur det (samhälls)ekonomiska perspektivet kan det anses vara fel att lägga ner skolorna i Malgovik och Nästansjö för det sätter igång processer som leder till större underskott. Vi ser möjligen redan effekten – det går kanske inte att genomföra flytten av åk 6 till Hemberget. Elevhälsan försämras och så vidare. Eventuell utflytt får vi titta på under en längre tidsperiod.
   8. Jag vet att du är ersättare, men du fick en rak fråga från KSO och då hade du, som du tydligen ”skryter” med här, inte kunnat utläsa det av handlingarna när det stod i beredningsunderlaget ”en sänkning från 21 till 19 grader”. Och i övrigt är det kanske underförstått att sänks temperaturen i kommunens lokaler (utom inom äo) så inbegriper det också skolan. Jag håller med om att kommunens utredare borde känna till FHM föresk

   • Åsa Össbo (inläggsförfattare)

    kommunens utredare borde känna till FHM föreskrifter. Men det är väl så det går för kommuner som inte kan upprätthålla kompetensen och bättre blir det troligen inte med neddragningar inom vissa personalkategorier. Det roliga är att du skyller så hårt på alla andra (att jag ”skryter” med beslutet är helt befängt, däremot förnekar jag det inte, och PDI kan i alla fall SKRYTA med att försökt lägga ett förslag om minskning på personal istället för att minska snöröjningen) men går själv fri – hur kommer det sig? I något led försökte PDI få sänkningen modererad till 20 grader men fick vika sig.
    9. Jag har INTE kallat att Moderaternas politik populistisk – var har jag skrivit/sagt det? Återigen ogrundat. Jag har inte skrivit en blogg enkom för att göra ner Moderaterna eller dig. Först nu var jag tvungen att skriva om ditt skrivande och agerande i en blogg då du inte släppte in min kommentar. Begrips?!!! Om du läser det jag skriver så begriper du att jag anser att din blogg kan ses ges populismen ett ansikte. Utom i den repliken, använder jag inte ordet populism alls (som ett slagträ i politiken/debatten) eftersom jag anser att det är så månghövdat och att de flesta inte vet vilken betydelse de avser när de använder det.
    10. PDI ville banta på personal på Turistbyrån men det måste du väl också ha fått med dig. Men du kan säkert omskriva det till ”populism” också.
    11. Håller med om att prioriteras bör omsorg och utbildning. Vi har helt enkelt olika sätt att uppnå rättvisa och mål kring det.
    12. Slutligen – när du nu genom din sista blogg och den omdömeslöshet som framgår där har grusat allt slags förtroende från min sida får jag önska dig lycka till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.