Lika inför lagen men inte inför fullmäktige

Det är nu till sist slutligen bevisat bortom rimligt tvivel att det beror på vilket parti du kamperar med hur din rättssäkerhet ser ut i fullmäktige. Allt tal om demokrati under 2021 och 2022 faller (ÄNNU EN GÅNG) platt i ljuset av agerandet från Vilhelminas S och C-styre. Trots majoritetens utslätande tal om att ”vi har en god samtalston” (ton ja – men orden då? Ord som ”gökunge” som av flera S-ledamöter trycktes på en oppositionsledamot tills även jag som lyssnade via webben blev illamående, det var också det enda fysiska fullmäktige som hölls under pandemin och alla var ”så glada” att träffa varandra igen – snacka mer om gökboet – filmen, alltså)

Under måndagens fullmäktige beviljades Centerpartiet partistöd TROTS att de inkommit med redovisning för sent och att det bryter mot kommunallagen som sätter en gräns för redovisning av föregående års partistöd till den 30 juni för att nytt stöd ska betalas ut (Kommunallagen, 4 kap §32). Här kunde nu främsta försvararen av kommunallagen (när det passar) mena att det är ju fullmäktige som beslutar.

Däremot var samma person med att se till att partiet Politiskt Alternativ INTE fick sitt partistöd som lämnats in efter utsatt datum i det kommunala regelverket som hade deadline en månad tidigare än i kommunallagen (det var egentligen en av två delar som kom bort vid hanteringen på kommunen, så det var verkligen något som fullmäktige kunde sett lindrigt på). Men däremot bröt det inte mot kommunallagen på så vis att fullmäktige lagligen fick besluta att inte betala ut stödet. Det vet ju jag som överklagade och fick rätt.

Då i juni 2018, var det ingen utom PA:s ledamöter (3) och – faktiskt – en (1) centerpartist (all heder åt henne) som ansåg att fullmäktige hanterade ärendet fel. Och det ansåg också förvaltningsrätten som rev upp beslutet och manade Vilhelmina till att revidera sina regler för partistöd till inlämning den 30 juni. Ska vi ha regler eller inte? Eller ska regler endast gälla för det parti som råkar vara det största partiets tänkta stödparti nästa mandatperiod. De behöver ju ha stödet för sin valkampanj? Slutligen måste ändå heder ges åt Centerpartiet som valde att avstå från att rösta i ärendet, om än mot bakgrund av en tillit till att 10 S-mandat skulle hålla för majoritet. Och nota bene: det här är ingenting som ”medierna” tycker är intressant eller uppmärksammar för att parafrasera en ledamot vars parti nyss anmält att inte ställa upp i kommunvalet i Vilhelmina.

//ps. om jag nu minns fel om KFM-mötet med gökunge-uttalandet så beror det på att den demokrati och insyns-inriktade majoriteten (*ironi*) har beslutat att alla våra webbsända möten som förut fanns lagrade på hemsidan inte ska vara tillgängliga längre för att det kostade ….10 lax om året.  Så nu får de istället stå ut med kvalificerade gissningar…//

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.