Jag läser, ibland med fasa

 

Jag är ju medlem på netdoktor.se, och där får man vänner som tillhör olika kategorier, med det menar jag olika grupper, jag tillhör röksidan, i och med att jag slutade röka. Många finns under depression och ångest, vikt, psoriasis, ja, det finns grupper om allt.
Så läggs man till som vän, får meddelanden och kommentarer, precis som här på VK, fast meddelanden man får är inte offentliga. Jag hamnade där på en sida som tillhör en deprimerad person och som är en självskadare. Hon skär sig själv för att döva andra saker.
Jag läser hennes blogginlägg och ibland med fasa, jag förstår inte. Jag började skriva till henne och fråga olika saker, och blev till slut tipsad om att läsa en bok, för att överleva, skriven av Sofia Åkerman. Hon är själv en självskadare, eller har varit en gång i tiden, och berättar olika fakta och hur man tar sig ur ett sånt beteende.
Jag började läsa boken igår, och vad häpen jag blev då hon började med att skriva om hennes uppväxt och att det i början på 80-talet, var inne att använda suddgummi som man gned på ovansidan handen och skapade sår som sedan blev ärr. Det var ju precis vad vi gjorde i min klass. Jag hade själv förträngt det, och nu undrar jag vart vi fick detta ifrån, varför gjorde vi så?
Jag kommer också ihåg att vi använde en kortlek som verktyg, det var ett spel, men gick ut på att skrapa sig själv på undersidan armen… vad knäppt. Var det för att visa andra att man kunde uthärda smärta eller vad handlade det om?
Vidare skrev hon att hon själv hamnat på barnpsyket och hon hade vid ett tillfälle frågat en skötare, om man får lova att skada sig själv om man börjar kalla sig fakir och utövar självskadorna som yrke. Nej, hade han svarat, om än något osäkert.
Hon skriver också, tänk er alla som gillar kroppsmodifikation och som har armarna fulla av tatueringar, hål i ögonbryn och läppar, uttänjda örsnibbar, och en tvådelad tunga, en diabetiker som slarvar med sitt insulin, andra missbrukare som skadar sig själv med alkohol, nikotin eller droger, har dom också självskadebeteende?
Ja, detta kan man ju fundera över. Nu stöps vi ju alla i olika former och detta med självskador, som när man skär sig själv, hör inte till vanligheterna även om man nu får höra talas om det mer och mer. Har det med alla krav som ställs, att göra, ja, om ni frågar mig. Man får inte längre bestämma hur man ska se ut, och gör du det på eget bevåg, så får du räkna med att måsta försvara dig för det.
Det handlar inte ”bara” om utseende, många kan ha varit utsatta för övergrepp och andra saker och då blir det svårare. Då har ju skadan redan skett, och då är det upp till omgivningen att trösta och finnas till hands, men det kan du ju bara göra om du vet om det. Modesaker och annat borde vi väl alla kunna medverka till att det försvinner, eller har vi låtit det gå för långt. Vart och i vilken ände ska man börja?
Svårt det där. Jag har i alla fall börjat med att läsa boken för att sätta mig in i vad som sker och kanske få veta lite om varför. Det är en början… sen får vi se vart det leder.
Idag ska jag dejta en Springare, jojomensan, ni kan säkert gissa vilken, vi ska bege oss ner på strömpilen, hade vi tänkt, sådeså. Önskar er alla en fin torsdag!
Etiketter: , , , , , ,

10 kommentarer

 1. Theresé Hällsten

  Vi hade enkronor som man satte mellan tummen och bordet. Motståndaren satte ner knogarna mot bordet och så skulle man skjuta iväg kronan på knogarna. Försten att säga ”-Aj” åkte ut.
  Tatueringar kanske skulle kunna kategoriseras som självplågeri, men är det första gången så kan det ju vara av en annan anledning man gör det. Jag vill ha en tatuering för att påminna mig om något speciellt. Men de kan ju lika gärna ett ärr göra för vissa.
  Att tatuera sig sägs ju bli värre med tiden. Har man börjat så fortsätter man ofta. Kanske är det för själva plågandet som man får mersmak, jag vet inte. Jag har ju inte ens en tatuering.

  Hålet jag hade i tungan gjorde så klart ont, men vi får ju lära oss tidigt att; ”-ska man vara fin, får man lida pin” och jag tyckte att en tungpiercing skulle vara häftigt. Än idag tror jag inte att många vet om att jag hade den i två år… Den var min hemlighet.

 2. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Theresé Hällsten (2012-02-09 10:08)
  Det där med enkronan, nämner hon också i boken, det gör ju förmodligen jätteont, och då frågar man ju sig varför? Dessa saker handlar ju inte om att man gör det för att döva annan smärta, isf kan man ju tänka sig hur vissa skulle se ut idag. Däremot tror jag att såna saker, som slanten, eller kortleken var för att just visa sig tuff, hur mycket smärta, man kunde uthärda etc, fast det egentligen är jätteknepigt, av vilken anledning skulle det vara så viktigt? Ja du det kommer vi kanske aldrig att få veta heller.

 3. nicco

  ”att använda suddgummi som man gned på ovansidan handen och skapade sår som sedan blev ärr” gör man ju fortfarande.
  Men det kallas ”bögtest” och då är man några stycken som gör det där, och den som säger ”aj”, skriker eller klagar på att det gör ont är det beviset på att man är bög.

 4. Helena Nilsson Springare

  Det är så lätt att hitta negativa beteenden som i slutändan går ut på att man skadar sig själv. Självskadebeteenden finns idag i så otroligt många former och en av dem är ju alla dessa söta småflickor som lägger sig under kniven och blir slav under plastikkirurgi.. Läskigt! Inte konstigt att tjejer mår dåligt idag när just den typen av självskadebeteende hyllas världen över och folk tjänar groteska pengar på det.. fy så sjukt!!

  Tack igen för idag 🙂 Jag känner mig alltid på bra humör när vi setts 😀

 5. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till nicco (2012-02-09 12:10)
  Jamen… där hör man, inte handlade det om ”bögar” då jag gick i skolan, men det har väl bara blivit ett tillägg, korkat är det ju, vilket som, och det är väl i så fall likadant som när man slängde ner vad man trodde var häxor i brunnar eller tjärnar, om dom flöt var dom häxor som skulle brännas, drunknade dom som var dom inga häxor *suck*.

 6. Anne-Marie Mäkelä

  Man kan också fråga sig varför flickorna skadar sig själva. Pojkar blir ofta mer utagerande, men flickorna vänder känslorna mot sig själva. Man blir så ledsen när man ser flickor med skärmärken på sina armar……

 7. Marja Granqvist

  Jag tror inte att det finns fler självskadare i dag än förr, utan det handlar om att vi vet mera och talar om problemet i dag. Som Anne-Marie säger så har utåtagerande pojkar fått den största uppmärksamheten, medan de flickor som har vänt sig mot sig själva inte har märkts. De gör inget väsen av sig och då bryr man sig inte om dem.
  Att gnugga suddgummi mot utsidan av handen i grupp för att vara tuffa är en sak, men att göra det i sin ensamhet för att känna smärtan och se blod är en annan allvarligare sak.
  Hoppas du skriver mer när du läst boken. Kram

 8. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Marja Granqvist (2012-02-09 23:26)
  Hon skriver att självskadare har funnits i alla tider men ökningen är störst i gruppen kvinnor, 15-24 år och särskilt stor har den varit under början av 2000- talet. Och hur just det kan komma sig skulle vara intressant att veta. Jag återkommer om detta då jag läst klart //Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.