Slekamån och oschlög

Jag fick ett meddelande på FB, från Åkes faster Sonja, hon hade provat att kommentera mitt blogginlägg om ordet oschlög, men kommentaren kom inte fram, men då lägger jag ut den här: Ordet oschlög, är ett ord från norra Västerbotten, betyder okunnig , men ” man jett hava slekamån”, vet Du vad det betyder ?

Tack Sonja, då vet jag att någon annan haft fel, då dom påstod att det skulle betyda fantastiskt, och jag kommer att fortsätta ordet oschlög, som jag alltid gjort. Nu överlåter jag till er andra att gissa på ordet slekamån 😀

Jag tänkte ju osökt på vår släkting tillbaka i tiden som hade ett träben, som var slekigt, och han kallades slekafot. Men inte riktigt vad det betyder i det här sammanhanget.

Igår åkte jag upp till bloggar´n Helena, som bjöd på smoothies och kaffe, gott! Vi surrade lätt bort en timme och lite mer, sen skulle jag vidare ner på jobbet med lite saker och gratulera en jobbarkompis som råkade fylla år…bara så där.

Hem och fixade potatistårtorna som var min uppgift för kvällens middag på Lundalogén, och sedan passade vi Sally medan Theresé och Anders for ut på en middag på tu man hand. Kvällen susade förbi och nu sitter man här, på sista dagen av året.

Kan inte påstå att det känns just nu, som om det blir en dag som jag önskat. Sitter och väntar på svar om jag kan njuta av dagen eller om jag blir tvungen att åka ut och jobba…inte så kul då man planerat något helt annat. Nå, men jag tar inte ut något nu, utan förväntar mig att det löser sig, och gör det inte det så gillar jag bara läget, vad annat kan man göra.

Och nu, får jag önska er alla ett riktigt Gott Nytt År och en god fortsättning på det nya året som kommer!

001

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Anders

  Jeg få väl säg att jeg som ger ”sörlänning” ha allri hört uttrycke ”slekamån”, men skull väl giss att det i detta sammanhang betyd ”felmarginal”.

  Men he kan ju räck att man passer en sockengräns så kan ett ord få en annorlunda innebörd. Så jeg håll väl riktigt int’ me’ om den nordvästerbottniska tolkningen av ordet ”oschlögt”, utan vill no hävda betydelsen ligg mer åt ”osmart”, ”korkat” till. Men jeg ha ju ha ju haft fel se mång gånga förr, så jeg jer ju int’ hundra på de’.

  Med he sagt så vill jeg pass på å’ tack deg för mång läsvärda blogginlägg och önsk deg ett riktigt Gott Nytt År!

  • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

   Ja Anders, inte lätt att säga exakt betydelse, men okunskap ligger väldigt nära att man kan vara korkad 😀 Haha…Sonja skrev följande om slekamån: Man jett hava slekamån = fördragsamhet, tålamod, kunna vänta medan
   en person ”kommer till skott” och tar beslutet. Det är Skelletbondska som jag
   kan, bonnskan här är ju blaha, lite fyre å komme !
   Oschlög är ett bra ord, inrymmer så mycket, man är inte ett dugg händig,
   visar sig när man ska sticka eller slöjda t.ex. ” steinta jer se oschlög, kjann eint
   ensch stååp strompen.”

   Tack för hälsningen och jag önskar dig detsamma!

  • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

   Tack så mycket…och nu är det gamla förbi och vi är inne på ett nytt år 😀 //Kram

 2. Marita

  Det är roligt med bonnska. Jag är uppväxt i Skelleftetrakten och uppfattar de två ord du nämner så här: Ordet oschlög har med den intellektuella eller praktiska kompetensen att göra; den som är oschlög har svårt att lära något, ibland menas att personen är generellt lite osmart.
  När du översätter slekamån blir det i en bildlig betydelse. Den konkreta betydelsen är att det finns en viss rörelsemarginal: en mojäng som är fastsatt kan röra sig något, den är inte helt orörlig, den är heller inte dåligt fastsatt så att det kan lossna alltmer, den kan röra sig något till en viss punkt där det tar stopp – den marginalen är slekamånen, hur mycket den kan röra sig fram och tillbaka, dvs sleka.

  • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

   Haha…vad bra du fick ihop det, precis så där skulle jag också ha velat förklara det hela, toppen 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Maria Lundmark Hällsten