Är det så konstigt, jag bara undrar?

Vi hade inte bara ”hemmahosträff” igår, utan vi firade även Kerstin som fyllt jämnt, med smörgåstårta och blommor. Trissen gav utdelning, 60 spänn, katchiiing, rätt ner till restaurangsbesök till våren. Jaja, vi har ju lite tid att öka på den potten!

422620634360471992448883HÄR hittade den bilden

Pratade med en man från hemtjänsten igår, han skröt upp sitt arbetslag, han tyckte att hemtjänsten får kritik som dom inte förtjänar. Fast jag tänker att myntet har alltid två sidor, jag sa att jag känner dom som jobbar inom hemtjänsten och vissa sitter på cyklar, och hinner nätt och jämt, från ena stället till det andra. Sen har du dom som kör runt i bilarna, men dom har inte mer tid för det.

Han kontrade med, att cykla, det var grejer det…miljövänligt, det går fortare att cykla till vissa platser, man behöver inte betala p avgifter…jaja, sa jag, och det kommer ju nu från dig, som jobbat 33 år som brevbärare *nickar och ler*.

Han berättade, vad man kan läsa från statistiska centralbyrån, följande och jag citerar:

”År 2020 kan de som är födda år 1940 fira sin 80-årsdag och då börjar antalet i den äldre åldersgruppen att öka snabbare. Idag finns det nästan en halv miljon som är äldre än 80 år i Sverige, i slutet av 2040-talet beräknas de vara över 1 miljon.” Slutcitat

Han undrade vem som då skulle ta hand om alla gamlingar, då detta yrke inte står på topp. Och det är ju det jag sagt tidigare, man måste höja statusen för yrkesgruppen, så det lockar fler att söka sig in där. Det gäller ju alla vårdande yrkeskategorier, hemtjänst, personliga assistenter, undersköterskor, sköterskor…ja, ni fattar.

Att ta hand om andra människor, är ju absolut ett jättestort ansvar, att någon annan lägger sitt liv i dina händer, och du kan vara den som sätter guldkant på brukarens/patientens dag. Att ofta, med små medel, kunna glädja en annan människa, det är också balsam, för den egna själen. Och det handlar inte bara om att vara någon annans ben och armar, utan även ögon och öron, att kunna sätta brukarens/patientens intressen i fokus, och göra rätt.

Nå, sedan fick jag höra, när han gått, att visst, han är en av dom som är duktiga, men inte alla, är som honom. Nänä, utan för det mesta är det för lite tid, personalen har det tufft, att hinna med, det blir väldigt lite av den sociala biten, som nu många äldre, skulle behöva. Man undrar varför precis allt, ska effektiviseras så till den milda grad, att man knappt hinner med själv. Är det konstigt att folk blir utbrända och mår dåligt?

Jag önskar att det fanns en kurs, som alla skulle gå igenom, för att själv, kunna känna efter om detta yrke är gjort för just den personen, långt ifrån alla, skulle ta sig igenom, med stjärna i kanten. Tyvärr!

Jaja, nu lämnar jag detta ämne, därhän, nu har jag sagt lite av mina tankar.

e2081afe525895602659066bb8887145Bild hittad på pinterrest

Idag ska det lastas Camaro, jag hann inte med allt jag tänkt igår, så snabeldraken ska startas upp, för både bildammsugning och bussen ska tas ett varv. Och ikväll är vi bortbjudna på kaffe, jojo 😀 Önskar er alla en trevlig torsdag!
2016-09-14 13.23.21

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Anders

  Undrar om det verkligen är så billigt och bra med hemtjänst som politikerna hävdar. Det kostar med personal som förflyttar sig mellan olika brukare. Bostadsanpassning som t.ex. trapphissar och ombyggda badrum kostar det också. Många gamla ramlar och gör illa sig vilket kräver sjukhusvård. Arbetsmiljön är knappast optimal för hemtjänstpersonalen heller. Plus att många äldre mår dåligt på grund av ensamhet.

  Visst finns det äldre som helst av allt vill bo kvar hemma och de ska naturligtvis få göra det. Men om man lägger samman alla samhällets kostnader för de äldre som bor hemma + kostnaden för mänskligt lidande så undrar jag om inte de gamla ålderdomshemmen var nog så kostnadseffektiva.

  Men på 2040-talet räcker nog inte skattemedlen inte till någon vård över huvud taget. Då får vi nog införa ättestupan eller möjligen självmordspiller 🙂 Nej, så illa får vi hoppas att det inte går trots de dystra prognoserna.

  • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

   Ja jag vet ju dom som står på kö och vill ha boende, men det finns inte. Visst skulle dom få det bättre på ett ställe där dom kan få umgås om dom vill, att få ha ett eget krypin men ändå ha folk omkring sig. Man tycker ju att man skulle få välja. Därför tänker jag också att det här med den sociala biten, även skulle få ingå i Hemtjänsten, ge dom en kvart extra, det låter inte mycket, men det skulle vara bättre, än ingenting, om nu kommunerna envisas med att man ska klara sig själv, hemma, så långt det är möjligt. Ättestupan, mja, det kanske blir ett alternativ, eller som jag kommenterade en kompis på FB, dom får gå en kurs i att skaffa sig FB konto, så får dom då lite socialt sällskap…om man nu får skämta om det 😀 Nej, det är ju dystert om det går så långt. Ha det gott, Anders!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Maria Lundmark Hällsten