Ansvar

Det är kul att få makt ansvar och höga arvoden.

Det är tungt när det gått åt skogen och man tvingas ta ansvar för det.

6 kommentarer

  1. Jörgen K

    Ansvar, det är ett av de mest innehållslös uttrycken vi brottas med, lika illa som kultur och hur allt göms inom religionsfrihetens tecken.

    Tjänstemannaansvaret försvann 1 januari 1976, det betyder att ingen i organisationen, hur illa den än betett sig, kan dömas. Det gäller även för den tjänsteman som underlåtit anmälningsplikt sig trots direkta instruktioner och även efter brottsbalken olika avsnitt.

    I det politiska spelet så saknas det direkta ansvaret och någon möjlighet i normala fall att lagföra finns inte. ”Ansvaret” faller då på väljaren vid valurnan.

    En Politiker kan kringgå ansvaret genom att skylla ifrån sig, ingå blocköverskridande överenskommelser, offra en partikamrat eller tjänsteman eller regera med annans politik, vilket alla inser att något ”ansvar” är svårt att utkräva.

    Systemet med representativ demokrati ger alla och envar tillträde till det politiska spelet, Den enda som förvägras är de som är satta under förmyndarskap.

    Så i praktiken kan vilken djävla idiot som helst haverera vad som normalt ska fungera så det är upp till det interna arbetet i de olika partierna att nominera individer som är dugliga! Men vad händer då det interna spelet bakom nomineringarna orkestreras av just den ”djävla idioten som ställde till det..”?

    Ansvar i den meningen existerar inte i den offentliga förvaltningen överhuvudtaget, det måste till ett ord som är rättvisande, något förslag?

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Tjänstemannaansvaret måste återinföras. Det finns alltför många exempel på hur tjänstemän har en egen agenda vilket drabbar enskilda.Om inte ansvar utkrävs i politiken så är det svårt att åstadkomma förbättringar och undvika skadliga beslut och byta ut politiker som inte klarar sin uppgift. Många har tyvärr lätt för att skyla över och ”se framåt”.

      • Jörgen K

        Nu är det så att stora delar av Sverige känner sig kränkta av att det skrevs tjänsteman……

        För att nu det uppenbaraste, absolut i särklass viktigaste vi ska vara engagerade i, måste vi väl döpa om det till tjänsteperson-ansvar….. inte ens rättstavningsprogrammet vill skriva ihop ordet……….

        Det är en absolut nödvändighet att införa ett straffrättsligt ansvar utan kompromisser, sedan skulle jag velat se en anlagskontroll för politiker och en obligatorisk politikerinskolning innan nomineringarna kan ske…….

        • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

          Ok! Vi döper om det till tjänstepersonsansvar. Hur som helst är det viktigt. Anslagskontroll för politiker är nog svårt eftersom politikerna själva beslutar om anslagen. Någon form av inskolning vore nog ett lyft!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.