Rimliga elpriser

Vi måste ha rimliga elpriser för företagen så att de kan överleva och växa. Miljöpartiet vill bojkotta företag som har det tungt och klagar på höga elpriser. Partier som vill bilda regering med Miljöpartiet kan ju inte kalla sig företagsvänliga.

4 kommentarer

  1. edor vilhelmina

    Företagen i norr har de inte billigare el än i södra delen och är det inte därför man valde placera batterifabriken Skellefteå? Det är väl bra om vi värnar om den norra delen kanske fler företag flyttar hit.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Klart att vi ska värna om företagen i Norr. Vi har ju en vattenkraft som producerar el till en kostnad mellan 5-10 öre Kwh. Men ingen i Sverige mår väl bra av att företag i södra delen av landet slås ut och folk blir arbetslösa.

  2. Jörgen K

    Vad som uppenbarligen har blivit fullständigt irrelevant är långsiktigheten. Företagande och företagandet kräver långsiktighet och i det infinner sig naturligtvis kontroll på kostnader över tid.

    Kostnader som energi och skatter, transporter och räntor, löner samt en växlingskurs som är stabil nog.

    Vad har vi fått, vad startade upp långt före Putins mördargäng?

    Skenande energipriser och nära nog helt utan kontroll på elproduktionen.
    Transportkostnaderna ökar exponentiellt och räntorna lär skena iväg mot en ny lågkonjunktur och nytt bostadshaveri.
    Lönerna lär även de skena för att kompensera för den orimliga inflationen och valutakurserna gör det uppenbart svårt att importera.

    Nu har (V) kastat alla krav på skattehöjningar i valrörelsen, men dagen efter då? När har man överhuvudtaget kunnat lita på (V)? Lööf verkar tycka att Svenskarna tål ytterligare skenande priser tillika som Bolund som har svårt att föra något samtal utanför alarmistsfären. Nog är det bra anmärkningsvärt! Bidrag åt alla säger (S)…….

  3. brorson

    Trots Nato, som jag fortfarande är motståndare till, överväger jag nu att rösta på Moderaterna, som är det mest troväridiga partiet i energifrågan och brottsbekämpningen. Det hedrar M att man inte skyller elbristen i Sverige på Putin, men jag förstår att S behöver den lögnen som bortförklaring för partiets omsvängning i just Nato-frågan. Som aktiv socialdemokrat på den tiden stödde jag vår dåvarande partiledare Olof Palme i just de två frågorna. Till skillnad mot dagens sossar, som skändar minnet av Olof, hedrar jag honom speciellt för hans framsynta energipolitik. Det var ju han, i egenskap av statssekreterare under Erlander, som omvandlade det svenska kärnvapenprogrammet till civil kärnkraft.

    Förutom att vara allmänt positiva till kärnkraften har Moderaterna nu kommit med nya konstruktiva besked på både kort och läng sikte. Särskilt glädjande är att M i händelse av valvinst vill upphäva lagen som säger att nya reaktorer får byggas endast på platser där det nu finns kärnkraft och bara av nuvarande ägare och att det bara får vara högst tio reaktorer i drift samtidigt. Samtliga nuvarande platser, även Oskarshamn och Ringhals, ligger för långt norrut för att undvika onödiga överföringsförluster till Skåne, där behovet av ny el är störst.

    Jag har upprepade gånger på bloggar föreslagit att ett nytt stort kärnkraftverk med flera reaktorer byggs på Ravlundafältet på den skånska ostkusten med samma avstånd till Malmö som från Forsmark till Uppsala och på samma avstånd till Köpenhamn som från Forsmark till Stockholm. Det finns alls ingen bostadsebyggelse i den föreslagna platsens omedelbara närhet, vilket är unikt för Skåne. Ravlundafältet ägs redan av svenska staten och är ett militärt övningsområde, som numera bara används till en mindre del av försvarsmakten, Nuvarande militära verksamhet behöver inte upphöra utan kan tvärtom öka, även om ett stort kärnkraftverk byggs på en de, som i så fall blir en mindre del av enormt stora övningsfältet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.