Omfördela skatteutjämning

Nu pågår en översyn av den kommunala skatteutjämningen. Fattiga kommuner i Norrlands inland behöver ett högre stöd för att klara sin ekonomi och upprätthålla en jämförbar välfärd. Helt klart behöver många kommuner se över sin verksamhet och minska sina kostnader. Ökat samarbete mellan kommuner behövs.

Men det sticker i ögonen när storstadskommuner som Malmö erhåller enorma bidrag som möjliggör alla tänkbara olika onödiga satsningar.

Det krävs en omfördelning av statsbidragen!

4 kommentarer

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Du menar mindre bestämmande för storstäder och mera bestämmande för övriga landet?

      • brorson

        Jag kan inte stödja ett frångående av principen att varje väljare ska bara ha en röst var. Men utnämning av representanter i SKR – och liknande intresseorganisationer – sker inte genom allmänna val, så där kan man ha ett annat fördelningssystem. Men jag förstår inte varför man inte på ”gräsrotsnivån” kan bilda allianser mellan glesbygdskommunerna och personer, som bor i storstäderna och inte vill ha fler grannar. Väljarna i storstäderna blir fullständigt överkörda av sina anonyma politiker, som blankt struntar i vad deras väljare vill. Detta har pågått i decennier, att den småstadscharm, som har funnits i den äldre bebyggelsen, har försvunnit – trots folkliga protester. Jag minna när storstadsbor i bl.a. Malmö bildade ”byalag” med förebild från landsbygdens byalag för att bevara Malmö, som staden en gång var, före rivningarna när de gamla tvåvåningshusen, ersattes med minst sex våningshus. Många glesbygdspolitiker har tyvärr en tendens att se storstädernas väljare, och inte de politiker som de har valt, som sina fiender.

  1. brorson

    Framförallt måste statliga verksamheter omlokaliseras fattiga kommuner, eftersom de anställdas löner betalas av staten och merparten av skatten på dessa löner går till kommunen. Dessa lokaliseringar skulle också dra med sig nya privata verksamheter.

    Jag återger här en del av en kommentar, som jag har skrivit för en annan blogg, men inte blivit publicerad där: ”…men om du syftar på en särskild M-politiker i Vilhelmina, så vill jag inte skriva under på några negativa personomdömen om honom. Att jag råkar vara oense med honom i vissa frågor (världsläget) betyder inte att jag uppfattar honom som ohederlig och löjlig.” Jag menade med detta att oenighet i en viss fråga, inte bör hindra stöd i en annan fråga, i vilken vi är eniga. Som i det nu aktuella fallet behovet av översyn av skatteutjämningen. Jag ville stödja den andra Vilhelminabons åsikt att småskaligt är nödvändigt, utan att det skulle uppfattas som stöd för hans negativa personomdöme om dig. (Återigen; man kan respektera en annan person, utan att instämma i dennes alla åsikter.)

    Men i stället för att publicera kommentaren, varur citatet är hämtat, har han publicerat illasinnade fantasier om mig: ”Hej edor! Signaturen ”broso,”, ”broson” är en bot. Boten har i sina kommentarer på din och Petter Nilssons bloggar uppvisat ett signifikativt bot-beteende. Med mycket stor sannolikhet är boten skapad i sverigedemokraternas trollfabrik, eller i ryska statskontrollerade trollfabriker. Botens senaste kommentar, på din blogg, visar på en beta-version av boten, som testasi olika digitala miljöer. ” Mina nuvarande åsikter om världsläget (inkl. fördömandet av palestinsk terorism) var vanliga inom delar av vänstern och den politiska mitten under 1970-talet, och inte alls producerade i någon nutida ”trollfabrik”. Det förstår alla, som är gamla nog att minnas den tiden.

    Massakrerna och gisslantagandet av civila israeler 27 okt, var ingen isolerad händelse, utan ett åskådliggörande av vad som väntar alla israeliska judar och åtskilliga judar i andra länder vid en ev., seger för de palestinska ”befrielserörelserna”, Vad jag inte kan förstå, är att en person som kallar den nuvarande M-ledda regeringen ”nazister” p. g. a. den uppstramade invandringspolitiken kan stödja nutidens verkliga nazister, d. v. s. Hamas.

    Vad jag inte heller kan förstå, är hur en person, som propagerar för småskalighet och kritiserar det moderna skogsbruket, kan stödja dessa monstruösa vindkraftparker och de kalhyggen och den fågeldöd och den miljö- och naturförstörelse som de för med sig. Till praktiskt taget ingen nytta. Till skillnad mot det moderna skogsbruket. Att ekonomiska intressen och naturskyddsintresset ibland kolliderar är ett beklagligt. Men vilket intresse som ska vika, var och hur och hur mycket, får inte avgöras av ”gröna” extremister, som har infiltrerat EU:s institutioner.

    Tänk om motsvarande arealer, som har kalhuggits för vindkraften, i stället hade avsatts som naturreservat, men på de platser där de mest bevaransvärda biotoperna finns.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.