Glädje

Gissa vad som hände idag? Jag fick tag på ett kort av min farfars morfars mor tillsammans med en son och en dotter. De är fotograferade framför torpet Furubäck tillhörande gården Syltered Lillegård i Berghems församling, Örgryte.

Ingeborg Månsdotter

 

Farfars morfars mor, kvinnan till vänster på fotot, föddes 1813 och avled 1910. Anledningen till att fotot sparats är sannolikt tack vare att Ingeborgs dotterdotter Tekla, alltså dottern till Anna Stina som syns till höger på bilden, emigrerade till Amerika den 2 oktober 1891. Hon var framme i New York den 9 oktober, enbart 16 år gammal.

Helt klart är att de som emigrerade till Amerika har varit rädda om sina minnessaker från Sverige och har bevarat brev, foton, vykort genom generationer. Tack vare min ”kusin” Pastor Bill i USA så har jag fått tag på många fotografier av gamla släktingar. En del är inte så många släktled bort heller. Jag har bland annat fått såväl foton som vykort som min farfars mor skickade till sin syster ”over there”. Ibland påminner släktforskningen om ett jättestort pussel. Ett av vykorten som farfars mor skickade till sin syster är daterat slutet av april 1910. Där skriver hon bara, med underbart vacker handstil, att familjen inte har flyttat. Det verkar ju ganska intetsägande, men om man då vet att hennes make, farfars far, hittades hängd i källaren till hyreshuset så får kortet en djupare innebörd. Polisrapporten beskriver det som självmord på grund av depression. Han arbetade som färgeriarbetare, dvs han färgade läder till skor och andades med stor säkerhet in många ämnen som inte är godkända idag och som kan ha bidragit till depressionen. Systern i Amerika undrade förstås om farfars mor hade råd att bo kvar i lägenheten. Det har visat sig att det kunde hon inte utan fick sedan flytta in hos en skomakaränka som hade lite utrymme. Tänka sig bara och det är bara ett öde av många.

Nu ska jag försöka hitta någon som har ett foto på farfars mormor också. Äntligen har jag hittat något som går bra att göra med enbart en hand. Jag är så tacksam mot en god vän som kom förbi idag så vi fick oss en pratstund. Tack och lov för vänner!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.