Att skapa en rabatt

Rubriken får dig kanske att tro att detta ska handla om att komponera en vacker, blomrik, färgstämd rabatt? Men icke, nej den handlar om hur man får något att förvara jorden i så att det kan växa några växter. Tidigare har jag använt lecablock för att mura upp två rabatter men detta är ju vid en passage som inte får bli för trång, så här måste det bli en smalare rabatt. Jag har redan murat de två socklarna på muren och nu gäller det att försöka få dit en liten rabatt.
mms_img705991Klippa till en bit kanalplast som ska sättas mot muren för att skydda den mot den fuktiga muren. När man läser om hur djupt man ska plantera clematis och Flammentanz så anger alla böcker ett djup på 40 cm……. Alltså klipper jag till plasten 45 cm hög.

mms_img705971Sedan sätter jag ihop själva ramen av impregnerat virke med hjälp av montageskruv och, jag antar att det heter, montageband. Jag har faktiskt ingen aning om vad det heter men det går lika bra att använda det ändå.

mms_img705961Tänkte att det kanske behövdes något slags armeringsjärn för att hålla ramen på plats så jag klippte till fyra sådana bitar. Jag har inte använt dem ännu men man vet aldrig……

mms_img705951Ramen ligger plats, någorlunda i lod. Plasten är fastskruvad i de två sidobrädorna. Det är tydligt för mig att det blir en liten rabatt för växterna att växa i.

mms_img705931Luckrar upp den lilla jord som finns, häller dit singel för att få en dränerande yta. Provar och ställer dit gnistgallren som ska fungera som framsida på rabatten. Hämtar fram säcken med rosjord och börjar fundera hur jag ska hindra jorden från att rinna ut genom hörnen där man viker sidorna på gallren.

Hmmmmmm, mina tidigare tankar om att sätta säckväv innanför gnistgallren känns inte riktigt bra…… kan man täta kanterna med något…… plåtvinklar kanske…….. kommer jorden att rinna ut genom de små, små hålen i gnistgallren………

Sätter dit gnistgallren, ställer ner krukorna med plantorna, det ser bra ut. Får fundera på hur detta ska lösas. Vet ni vad jag gör hemma när jag vill gräva en ny rabatt? Lägger ut tidningar på markerat utrymme på gräsmattan, fyller på med jord och planterar. Det växer som sjutton tack vare att tomten är en gammal sjöbotten. Vad gör jag då här egentligen……

Nej, bort med alla tankar, dags att byta om, åka och handla samt förbereda inför kvällens middag. Grannarna kommer över på en ”vardagsmiddag” men vi tänkte faktiskt bjuda på en liten snaps så då måste man handla. Önskar er en trevlig start på veckan.Till er som börjat jobba igen, ja jag vet faktiskt inte vad jag ska säga, men jag är glad att jag inte är en av er. Jag trivs som hemarbetande.

 

6 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.