Lämna från sig mobilerna på morgonen

mobilKlarvaken, kl 03.30, i huvudet ekade orden ”ta med mobilerna till omklädningsrummet”. Jag kommer ihåg inslaget om mobbing från gårdagens Rapport. Så mycket mobbing det verkar förekomma. Är det den nya tekniken som ”hjälper till” att öka problemet. Så lätt att skicka ett elakt sms, elakare än något jag kunnat tro att människor säger till varandra. Vanliga ungdomar, även vuxna, som uppmanar andra att gå och döda sig själv….. att de är äckliga…. Det skär i hjärtat att höra.

Jag har känt till att barn/ungdomar drar sig för att duscha efter gymnastik, det är väl ganska känt och jag har i min enfald trott att det är av blygsel, osäkerhet inför att visa den egna kroppen. Något jag aldrig tänkt på är dessa mobiler som ju tydligen tas med in i omklädningsrum och duschutrymmen. Tänk så snabbt det går att ta ett kort, vilken avskyvärd tanke att någon skulle göra så och sedan skicka kortet, till ja vem vet Facebook, Instagram, Snapshot, jag känner inte till alla möjligheter.

Jag går på badhuset med jämna mellanrum. Blotta tanken att någon skulle ta ett kort av någon i ett sådant sammanhang får mig att vilja gråta.

Det är ett bra initiativ som en skola gjort; att sätta upp duschdraperier och ge möjlighet till lite avskildhet, men jag tycker att man borde gå ett steg längre. Låt barnen/ungdomarna lämna från sig sina mobiler när de kommer in i klassrummet på morgonen så får de hämta ut dem när de går hem för dagen. Det är faktiskt bara ett skapat behov att ”alla” behöver vara tillgängliga överallt hela tiden. Det borde väl vara en självklarhet att någon inte ska läsa sina sms under skollektionerna?

 

 

6 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Jag håller med, tror jag såg en bild från ett klassrum, någonstans i världen, och där satt en tavla med krokar/påsar och med en text, liknande: mobiler här, närvarande på lektionen. Där fick alltså eleverna sätta upp sina mobiler och det blev ett bevis för läraren att dom var närvarande till fullo. Som det ser ut idag, tycker man ju är helt vansinnigt, faktiskt. Mobiler är bra på många sätt och vis, men då man ska utföra ett jobb eller nåt som kräver 100% uppmärksamhet, då måste man kunna släppa taget. Ha en fin tisdag! //Kram

  2. Inga-Britt Gustavsson

    Lärarna är tyvärr alltför mesiga för att förbjuda mobilerna . Dessutom skulle det inte förvåna mig om DOM själva går stirrande på sina apparater !
    Va kul att få reda på att du gått in på Wordfued -spelet . Jag undrade vem det var bakom din signatur .

  3. Helena Nilsson Springare

    När min dotter gick i femman fick hon (tyvärr) sin första mobil. Men hon fick aldrig ens ta med den till skolan. I den åldern är de ju inte ens mogna för att ha mobiltelefon så föräldrar har ju egentligen ett ganska stort ansvar och se till att begränsa sina barn.

    Många nittiotalister är ju tyvärr ”uppfostrade” via internet och inte av sina föräldrar.. Det är sorgligt men sant!

    Bra och tänkvärt inlägg!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.