Julen

”Annandag jul heter det också i den Svenska kyrkans evangeliebok från 2003 Den helige Stefanos dag och har rubriken Martyrerna, och den mest välkända texten är den text ur Apostlagärningarna, där Sankt Stefan stenades till döds för sin tro på Jesus.” (wikipedia)

Jag kände att jag behövde kolla upp vad Annandagen handlar om och tittade i wikipedia. Sankt Stefan kan jag inte minnas att jag hört talas om överhuvudtaget, men det har ju alltid varit så självklart att man firar jul i dagarna tre. Jag ska säga som det är, några tankar på själva orsaken till firandet av jul (Jesu födelse) har inte funnits med i år. Juldagen och Annandagen har väl mer blivit symboler för rea, filmpremiär och återvändarfest än dagar med en viss religiös betydelse.

För oss har det varit en annorlunda jul. Det är som mellanbarnbarnet (i den äldsta kullen) sade när vi satte oss kring julgröten – vi som brukade vara så många runt bordet.

Så var det, men i år kändes det väldigt tydligt att mycket är förändrat. Men vi, två av de äldre barnbarnen och min faster, hade i alla fall en trevlig grötlunch och ett ”lagomt” julklappsdelande. Sedan tillbringade vi julaftons eftermiddag och kväll tillsammans med sonens familj och svärdotterns föräldrar. Trevligt hade vi och visst tittade tomten in och delade ut klappar ur en julklappssäck. Sedan fick han bråttom iväg så sonen fick dela ut resten av klapparna. Jag brukar alltid skriva rim på julklapparna och i år hade sonen och sonhustrun också gjort det. Jag hoppas så att det blir en ”ny” tradition.

Juldagen blev väldigt lugn. Vi tittade faktiskt på tre filmer och bara slappade. Vi hade haft knytkalas på julaftonen så rester finns det gott om. Vi behöver inte laga någon mat de närmaste dagarna.

Jocke hade väldigt trevligt på julaftonen, han kom ut ur buren och hittade en mobiltelefon på bordet. Innan han gick tillbaka till buren hade han inte mindre än tre telefoner som han bevakade svartsjukt, kuttrade med och speglade sig i. Han var nöjd med dagen, liksom vi andra.
20151224_102355

God fortsättning önskar jag er!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.