Minne

Nyårsaftonen närmar sig. Sedan min syster gick bort så har det blivit en tung högtid. Livskamraten och jag har firat många nyårsaftnar tillsammans med syrran och hennes partner. Först hennes man, ofta tillsammans i deras fina 70-talsvilla, lugnt och harmoniskt. För dem var nyårsaftonen magisk, den betydde väldigt mycket för dem. Livskamraten och jag hade en mycket lättsammare inställning till nyåret, men vi blev naturligtvis påverkade av deras tankar.

Sedan, den första nyårsaftonen efter svågerns bortgång, vi valde att åka bort, ända till Kenya. Planerna var att tillbringa nyårsafton uppe på Kilimanjaro, men det myckna regnet omöjliggjorde våra planer. Istället fick vi ta in på en lodge ute på savannen, en lodge där alla rum var fullbokade, men vi fick rulla ut våra sovsäckar på loftet ovan restaurangen. När tolvslaget närmade sig gick vår grupp på 25 personer en liten bit från lodgen, det var absolut förbjudet, men vi gjorde det ändå. Där stod vi under den klara stjärnhimlen, i kolmörkret, och sjöng lågt ”Tryggare kan ingen vara”. Så stämningsfullt. Men min syster stod där mitt i gruppen och tårarna trillade nerför hennes kinder. Så ont det gjorde att se henne…..

Sedan 20 år senare, kom den hemska höst när min syster lämnade oss. Nyårsaftonen närmade sig och paniken dök upp. Hur kan vi fira nyår nu när hon är borta? Hur ska hennes Livskamrat sedan 20 år tillbaka klara sig?

Lösningen blev att göra något helt annorlunda. Vi åkte till SpanskaVillan, bjöd dit hennes Livskamrat och bjöd in de grannar som ville komma på middag. Ingen framförhållning hade vi så det blev till att dryga ut den inhandlade nyårsmiddagen. Men det blev en trevlig kväll, så helt annorlunda mot de vi tidigare tillbringat tillsammans.

Vi gjorde likadant året efter, firade i SpanskaVillan. Denna gång var vi bortbjudna. I år var planerna att vara på hotellet på Södra Berget tillsammans med alla glada grannar, men vi och 2 andra par har avstått från detta. Det blir för stojigt för oss (och känns för dyrt) så det kommer att bli ett lugnt nyårsfirande i år. Men oh, vad jag önskar att min syster skulle fira tillsammans med oss.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.