Tankar på det nya året

Ibland glider tankarna iväg åt alla håll. Idag har jag haft två av de yngre barnbarnen här och då har man ganska fullt upp, men så nu i kväll så blev vi ensamma, Livskamraten och jag, och då började mina tankar irra:

– tänk så många människor som har dåliga tänder, var en tanke. Inte var det så förut väl. De äldre hade guldtänder eller löständer och vi barn gick minsann till Folktandvården och blev omskötta. Plus ”fluortanten” förstås som dök upp i klassrummet med sin bricka med små muggar. Men idag ser man vuxna människor som inte har så välskötta tänder, har man inte råd att sköta om tänderna? Hör inte tänderna till kroppen? Det borde kosta lika mycket med ett besök hos tandläkaren som att gå till farbror doktorn tycker jag. För att inte tala om dessa ”tiggare” med sina dåliga tänder, eller kanske man ska säga, avsaknad av tänder. Hur klarar man som tandläkare av att passera dessa människor utan att någon gång då och då säga; kom till min mottagning så kan vi fixa till ditt garnityr lite bättre.

– en annan tanke var, tänk så människor kan förändras över åren. Jag har ofta tyckt att många av de människor jag känt ”hela livet” är sig väldigt lika, i 63-åringen kan jag se, och känna igen, 10-åringen. Men nu har jag träffat en mig väldigt kär gammal vän på nytt. Vi har inte träffats på, säg 40 år, men nu har vi suttit i ett långt samtal och jag fick höra så mycket som jag inte väntat mig från denna vän. Hur slumpen styrt in hen på vägar som jag aldrig kunnat tro. Ju mer jag tänker på det, desto mer förundras jag, och gläds åt att vi återtaget kontakten med varandra. Nu kommer jag att hålla fast vid hen så länge jag bara kan.

– här dök en annan tanke upp. Tänk att jag skriver hen, ett ord som jag verkligen inte tycker om. Men det är faktiskt ganska praktiskt att använda när man inte vill ange om det är en man eller kvinna man skriver om.

– ytterligare en tanke som svävade förbi; nu slutar jag sticka sockar för ett tag, jag har stickat 7 par nu och känner för att göra något annat. Sagt och gjort, har letat fram ett mönster på snabbstickade tofflor som jag ska sticka i olika storlekar. Kan bli bra att ha i SpanskaVillan när vi får besök. Får ha en påse i hallen där man kan plocka till sig ett par, vi har ganska kalla golv nämligen.

– i samband med den tanken dök funderingar upp på att byta golv i köket. Kylskåpet, som ju är självavfrostande, frostade av sig i julhelgen  på ett väldigt dramatiskt sätt. På morgonen hade vi en mindre sjö på köksgolvet vilket ju innebar att laminaten har blivit mindre fint. Orkar jag lägga ett köksgolv till? Får fundera på det, går och lägger mig nu en stund.

Önskar er en härlig tisdag!

2 kommentarer

  1. Marja Granqvist

    Att gå till tandläkaren är ju väldigt dyrt i dag. Förr drog man ut tänderna och skaffade lösgommar, men nu anses de vara för obekväma så man ska ju skaffa titanskruvar om man har råd med dem. Jag kommer att få punga ut med 26.000,- för två tänder på titanskruvar inopererade i käkbenet.

    Intressant med den nyfunna gamla vännen. Jag har också en barndomskamrat som jag inte träffade på flera år, men nu träffar varje gång jag är i Stockholm.

    God fortsättning på det nya året! Kram!

    • grandmother (inläggsförfattare)

      Ja, det är alldeles för dyrt, det kan man konstatera. Det är skamligt att inte alla ska ha råd att hålla tänderna i gott skick, det påverkar ju hela kroppen i längden. Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.