Ganska duktig idag

Livskamraten mår bättre idag, så bra att han till och med åkt iväg för att klippa sig, kors i taket. Jag är jätteglad för det, för han har fint hår och är så fin när han är välklippt. Tyvärr är han dålig på att ta sig till frissan så jag får lov att klippa honom mellan varven. Tro mig, jag är inte duktig på det.

Jag har ju hållit på att måla lite och fixa uppe i hallen när nu Livskamraten inte mått så bra. Varje gång man håller på vid trappor så brukar jag svära över att man är så kort. Man når inte överallt. När jag målade väggarna så maskerade jag naturligtvis så långt jag nådde på taklisten, men jag nådde inte in i hörnet så där blev det lite kladd. -Elände, tänkte jag förstås, hoppas det kommer någon längre person och hälsar på snart. Då ska jag be honom/henne att måla över det lilla kladdet.

Tro mig eller ej, igår kväll fick vi kaffefrämmande efter middagen. När de skulle gå hem bad jag grannen S att hjälpa mig, hon är 10 cm längre än mig så hon nådde faktiskt överallt, även om det var med nöd och näppe.

Så idag har jag satt upp hyllor på en vägg och satt dit några av  pocketböckerna som finns här i stugan. Nu funderar jag på vad mera jag ska sätta på hyllorna. Kanske hittar jag något imorgon då vi tanter ska ut och roa oss. Eller kanske tar jag hit några av mina ärvda Blue Danube-saker, jag har en hel låda full uppe på vinden.Blue_Danube_Mini_Coffee_Pot_&_Lid
Bilden hittad här

Så här ser det ut just nu vid trappan på övervåningen. På den vänstra väggen ska jag sätta upp filt (som man kan ha under mattor som halkskydd) och rama in med lister. Det är för värmens skull. Det drar från den putsade väggen. Sedan ska jag hänga upp två fina mattor i grönt, svart och grått över filten, bara för att få in lite färg. Men då blir det ju fel med det blå porslinet, hmm, jag får nog ta och tänka till lite mer.

IMG_20170322_135429Vet ni vilken mening som fick mig att verkligen tänka till när jag skrev? Jo, hon är längre än mig/jag. Jag vill skriva ”än mig” och efter att läst inläggen nedan så håller jag fast vid det.

 

Det heter inte ”större än mig” utan ”större än jag”

Den vanligaste fråga som alla språkvårdare får tycks vara om man kan säga ”jag är större än dig” eller om det måste heta ”större än du”. Det riktiga svaret idag är att det går bra med båda, eftersom än i det här fallet även kan fungera som en preposition (än dig) och inte bara som en konjunktion (än du)./Gösta Åberg

En annan språkvetare och -vårdare som skrivit om ämnet är Lars-Gunnar Andersson, här är hans argumentation i korthet:

Man säger att det måste heta större än jag med argumentet att uttrycket s.a.s. är en förkortning av större än jag är:

Han är större än mig > *Han är större än mig är
Han är större än jag > Han är större än jag är

(* betyder att meningen är ogrammatisk.) Vad händer då om man byter ut mig/jag mot sin/hans bror?

Han är större än sin bror > *Han är större än sin bror är
Han är större än hans bror > Han är större än hans bror är

Den första meningen, som inte bara är helt korrekt utan även den som de flesta föredrar, blir alltså ogrammatisk när man utför samma härledning som ovan. Konsekvensen blir alltså att härledningen är falsk; det finns inget osynligt är i slutet av meningen som man måste ta hänsyn till, utan det går alldeles utmärkt att säga större än mig.

Ett sätt att reagera är att bli en kompromisslös förespråkare för än mig-alternativet, men det är väldigt dumt. Man gör sig då till tolk för en lika stelbent och ogenomtänkt inställning till dessa konstruktioner som den man ville bekämpa. Det bästa sättet att reagera är att det inte spelar någon roll. […] Om målet för skolans grammatikundervisning är att en enda grammatisk regel skall spridas till samtliga elever, så ta åtminstone en regel som stämmer.

Fredrik Lindström tar upp samma fråga i Världens dåligaste språk, och även om han anser än jag vara såväl logiskt som historiskt korrekt så kommer han fram till samma slutsats i stort – att det på sikt är lönlöst att kämpa emot majoritetens känsla för språk. Till slut är det ju ändå den som avgör vad som är rätt och fel.

Referenser:
Gösta Åberg, Handbok i svenska (Wahlström & Widstrand 2001), sid 163
Lars-Gunnar Andersson, Fult språk (Carlssons 1985), sid 133
Fredrik Lindström, Världens dåligaste språk (Albert Bonniers förlag 2000), sid 111
——————————————————————————————————–

Ibland måste man tänka till och det är väl bra. När man går här som hemarbetare så använder man kanske inte alla resurser varje dag, får nog börja med korsord igen kanske.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.