Ofattbart

Det som hände i går i Stockholm är lika ofattbart som alla andra händelser där oskyldiga människor drabbas. Nu är det här, det ofattbara våldet, som kan drabba vem som helst, när som helst, och det är otäckt.

Vi måste vända på denna våldsspiral, med glädje se att det finns empati hos människor runtomkring och att inblandade myndigheter arbetade föredömligt. Måtte det vara rätt person de gripit och att han kan ange varför han gjorde detta. Vid andra terrordåd runtom i Europa så har gärningsmannen dödats, och med kännedom om den religion de tillhört, så är döden inget straff, snarare en belöning. Därför är det bra att förövaren gripits, kommer att dömas och behandlas som den brottsling han faktiskt är. Vi behöver få visa att det är en brottslig handling, man blir behandlad som en brottsling, man får ingen belöning ”på den andra sidan.”

Vad som är viktigt nu är att vi ändå behåller vett och sans och inte använder denna händelse som anledning till att ytterligare hetsa till våld mot personer med annan trosriktning än vår egen. I nuläget vet vi inget om förövaren, om han vit, grön eller svart, om han heter Olle, Ian eller Lamin, om han är kristen, buddist eller muslim.

Vi måste komma ihåg att vi dömde inte ut alla norrmän, trots det fruktansvärda dåd som Breivik utförde. På samma sätt måste vi tänka nu, inte dra alla över en kam och döma ut människor utan vett och sans.

Vi som svenskar måste orka hålla fast vid vår demokrati, vi måste se till att det blir stopp på segregerade skolor, se till att människor inte särbehandlas pga sitt kön på det sätt som vi nu fått se i olika reportage. Kort och gott, ska man bo i Sverige så kan man inte bygga upp ett helt annat samhälle grundat på helt andra värdegrunder. Så vansinnigt att vi låtit samhällen bildas där det i stort sett inte bor några svenskar överhuvudtaget.

Jag tror på det goda i människan, jag tror på att behandla människor jag möter på ett just och ärligt sätt. Jag vill inte att någon behandlas som en paria och detta gäller även för mig, jag vill bli behandlad på människa.

Jag hoppas att detta vansinnesdåd inte gör att något enstaka extremistparti, exv SD, får en massa nya medlemmar, det vore det värsta som kan ske. Nej, vi ska vara rakryggade och visa att vi aldrig viker oss för våld.

Krama om varandra lite extra idag.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.