Vad kan vi göra för att hjälpa er?

Nu har det gått en vecka och en dag sedan vi lämnade från oss nycklarna till vårt hem i Holmsund och drog iväg ned till vårt nygamla boende, SpanskaVillan. Jag har förstås gjort en vända tillbaka för att lämna igen släpvagnen till en kär granne och hämtat det lilla vi hade kvar i lekstugan och ett förråd. Utöver det hann jag med att åka med på ridningen, dricka kaffe hos ett par vänner, lämna igen böckerna på biblioteket, få bilen besiktad (ytterligare en kär granne), lämna bilen på verkstad och få den ombesiktad (och godkänd) samt äta lunch med mitt panchis-gäng från jobbet. Sedan hann jag också besöka min gamla släkting tre gånger (en gång varje dag). Inte illa söndag till tisdag.

Vi skulle åkt tillsammans Livskamraten och jag, men på lördag dök dottern med familj upp helt överraskande och ställde frågan; vad kan vi göra för att hjälpa er?

Kan ni tänka er vad det betyder att få en sådan fråga när man har ett hus överfullt med fylld flyttlådor, möbler som ska bort ur huset för att ge plats till de nya möblerna som ska in, en källare som, trots vårt eget rensande, innehåller massor av gamla tunga saker, kvarlämnade av byggaren Knutte. För att inte tala om att vi fortfarande har en del, den högsta takdelen, som är i behov av att bytas. Ni vet hur ett gammalt plåttak kan se ut. Med långa plåtar som rostat lite här och där, som är fastspikat och där spikarna börjat lossna och alltså lyfta lite från underlaget. Där den extrema snömängden i vinter gjort att vi fått vattenskada både i sovrumsväggen och taket……………..det måste åtgärdas helt enkelt.

Så de började med att rensa i källaren och bära bort skräp. När de åkte iväg med skräpet så tog de med sig de möbler vi ville ha bort. I min frånvaro har sedan dottern ägnat tid åt att möblera och rensa undan inne i huset. Helt underbart att komma hem och se det! I måndags åkte de och handlade material till taket och nu pågår det takbyte. Gissa om det var nödvändigt……. lite isolering, knappt 10 cm sågspån, urdåliga reglar, ingen rote……. Nu blir det kraftiga reglar, 45 cm isolering, rote och papp. Det känns väldigt bra.
20180509_115849Fint väder har vi. ”Byggarna” har blivit så bruna. Vilken lycka att få ha tre personer uppe på taket utan att själv behöva vara med och jobba.

20180508_193529Dessvärre har vattnet fortsatt stiga. Tittar man noga på bilden ser man grannens nya växthus helt omgivet av vatten. I vanliga fall står det på gräsmattan men den är helt borta nu. Den lilla bron över ån är helt översvämmad och grannar har stått där och bevakat när isen släppte. Det kom enorma sjok med is, bröts sönder och försvann under bron. Det kom även stora timmerstockar, en altan och diverse träbyggnationer. Man har bevakat att det inte byggdes upp en bröte för bron vill vi gärna ha kvar.

Det var fascinerande att se vilka enorma krafter naturen släpper loss. Ibland ville man bara springa därifrån och ibland kom känslan ”undrar hur det skulle kännas att åka med och virvla runt och sedan spolas upp på andra sidan bron”. Men det var ingen som provade………….  Nu hoppas vi bara att vattnet slutat stiga. Grannen mitt över sjön pumpar oavbrutet ut vatten från sitt pannrum, det är inte roligt….

Idag har jag föreslagit att vi ska avsluta arbetsdagen med en middag på Pink Ladies för imorgon åker ”byggarna” hem. Då har vi rote över hela taket och ny underlagspapp. Så täcker de över taket för det väntas regn i helgen och så kommer de tillbaka efter helgen och lägger pappen. Man skulle kunna bli van vid detta, att någon annan utför det tunga jobbet……

Önskar alla en varm, solig och skön dag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.