Forskar på nytt

För några veckor sedan berättade en av mina vänner att sonens svärföräldrar hade börjat göra ett mindre släktträd åt de gemensamma barnbarnen. Bara barnbarnen, deras föräldrar och mor- och farföräldrarna skulle finnas med. Inga problem tyckte jag, men det visade sig att väninnan inte visste något om sin far. Hon hade visserligen levt med honom i några år, men hade inga minnen av honom och mamman hade aldrig pratat om honom annat än som ”den suputen”. Eftersom jag släktforskat ett tag så ville hon ha min hjälp att försöka få fram uppgifter om honom, i stort sett födelseår och -plats.

Det visade sig inte vara så lätt. Det är lättare att hitta uppgifter från 1800-talet än från den som dog i början på 2000-talet. Men till slut så fick jag tag på en man som jag trodde var hennes far. Som regel brukar det dyka upp andras släktträd som man kan få lite bekräftelse från, men ingenting dök upp kring denne man. Det blir som ett gift i kroppen, man söker och söker på alla sätt och vis och till slut så fick jag bekräftelse på att det var rätt pappa. Jiipppiii!

När jag väl fått en ände att nysta i så rullade det bara på och jag hamnade ända på hennes farfars farfars farfars farfar, f 1655. Igår var hon hit och var så otroligt glad över allt jag hittat om hennes fars sida. Alltså en sida som varit helt obekant för henne.

Jag har också forskat på hennes mammas sida och överraskningen blev stor när jag upptäckte att hennes morfar var född i Stöcksjö, hade bott i Holmsund och arbetat som hyvleriarbetare på Sågen. Där hamnade vi ju på min hemmaplan så jag skickade jublande ett sms om detta till henne i förrgår kväll. Det visade sig att hon varit tillsammans med sin syster när jag skickade mejlet och glatt visat henne vad jag skrivit. Hon var dock lite frågande över vad en ”hycklare på Sågen” arbetade med. Dessa mobiltelefoner, vad de kan ställa till med. De hade slagit upp hycklare i ordboken och trott att det var en speciell benämning inom träindustrin. Så tokigt kan det bli om man inte kontroll-läser sina mejl.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.