Gratis mat i Kvissleby, något att ta efter..

Jag såg att det pratas om nya regler för installation av gamla vedspisar i nya hus. Uppenbarligen ska man inte få montera in gamla spisar i hus som inte är byggda för detta. Istället ska man köpa nyproducerade spisar som ibland importeras, bland annat från Kina. Jag är alldeles för okunnig för att ha någon uppfattning om det är rätt eller fel. Men jag vet att jag är tacksam för att vi har ett hus som är byggt för att ha en gammal vedspis i. Det finns inget som slår känslan av värmen från den gamla köksspisen och att laga mat på den är så mycket roligare än att använda induktionshällen. Nu har vi inte så mycket finkluven ved kvar i förrådet så nu är det dags att börja klyva lite nu och då igen. Jag trodde att det var slut med att behöva elda, men det verkar som att jag misstagit mig. Det är kallt ute nu.

Sedan läser jag om att ICA-affären i Kvissleby har delat ut 50 ton mat sedan man slutat slänga varor som är kantstötta eller nära utgångsdatum. Tänka sig, 50 ton mat som delats ut till människor som behöver lite hjälp i vardagen, det är helt fantastiskt. Jag ser att de har utdelning en dag i veckan då behövande kan komma till Njurunda församlings lokaler, ta en nummerlapp och sedan få en kasse, eller två. Tanken med nummerlapp är att man inte ska behöva kämpa för att få en kasse och det har medfört att det blivit en känsla av gemenskap i lokalen. Det gillar jag!

– Det är en win-win situation. Att stoppa matsvinnet är en nödvändig klimatåtgärd och det är roligt att se vilka följdeffekter det kan få för människor som faktisk behöver maten. Då har ju inte kossan dött förgäves. Eller brödet bakats förgäves, säger Erik Geijer, som äger Ica Kvantum.  Citatet har hämtats från Sundsvalls Tidning, se länk.

Det är en skam att det kastas mat som är fullt acceptabel som människoföda. Fler affärer borde ta efter detta lysande initiativ.

Ha en skön lördagskväll!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.