kd styr jämställdheten.

Att pappa och mamma tar lika stort ansvar för sina barn är bland det viktigaste för att nå ökad jämställdhet. Trots detta så har socialminister Göran Hägglund aktivt sett till att Försäkringskassan inte längre ska ha ett mer jämställt uttag av föräldradagar som mål. I vårt land styrs jämställdhetsarbetet av kristdemokraterna. Jag vill ha ett annat Sverige.

18 kommentarer

  1. Maria

    Varför ska politiker över huvudtaget lägga sig de enskildas familjeplanering? Finns det belägg för att fler föräldradagar som tas ut vardera könet har signifikant posivitiv effekt för barnet (eller samhället)? Jag anser att valen vem som ska sköta om telningarna, måste fattas av den familj, med de aktuella förhållanden den befinner sig i. Förresten, hur tycker du att ”pappa-dagar” ska fördelas när lesbiska och homosexuella får barn?

  2. Ingvar

    Vilket tjoller!!! Jämställdhet är väl inte att vi nödvändigtvis gör samma saker. Dessutom så ammar ju många barn upp till ett års ålder. Sån styrning av oss föräldrar som du förespråkar hör hemma i diktaturer. Vi kan sköta våra liv själva och vårt sätt att ta hand om våra barn. Fram för frihet och självbestämmande… /Ingvar

  3. Hans-Inge Smetana

    Men Krister nu är du väl ändå ute och cyklar. Att båda föräldrarna tar lika stort ansvar för barnen är väl bra för barnen i första hand.
    Men det viktigaste för dej är visst jämställdheten. Jämställdheten är också viktig och jag vet inte vad du yrar om att Hägglund är mot jämställdheten. Både han och jag är för jämställdhet men ska det var så förbenat svårt att förstå att det handlar om att den jämställdheten och vad som är bra för barnen ska inte du och jag bestämma över utan det ska varje familj göra själv.
    Så ta bort händerna från syltburken. Och bemyndiga föräldrarna. Det är KD:s budskap och vi är INTE motståndare till jämställdhet. Men motståndare till att politiker ska styra familjernas val. DET SKA MAN FÅ GÖRA SJÄLV! Jag blir rädd för det Sverige du vill ha med fler pekpinnar. Det är inte riktigt förenligt med ditt partis hållning på riksplanet.

  4. Sonja Eriksson

    Utan att känna till mera exakt vad socialminister Göran Hägglund gjort så är jag väldigt skeptisk till förslag från kristdemokraterna vad gäller jämställdhetsarbete. Deras tanke på ett framtida Sverige skrämmer mig.

  5. Krister Andersson

    Svar till Hans-Inge Smetana (2012-09-15 20:05)
    Jag tycker att mina, och andras, barn ska ha samma möjligheter i framtiden. Så är det absolut inte nu och det är ett tragiskt faktum år 2012. Lika och utökade möjligheter är bra för killarna (och männen) såväl som för tjejerna (kvinnorna). Att båda föräldrarna tar lika stort ansvar i föräldraskapet tror jag också är bra för barnen även på kortare sikt. Vad kd inte vill göra för att öka jämställdheten är inte så svårt att få reda på. Det vore intressantare att få reda på vad partiet vill göra för ökad jämställdhet. Att påstå att man är för ökad jämställdhet utan att göra något åt det är inte politik. Det är hyckleri!

  6. Krister Andersson

    Svar till Sonja Eriksson (2012-09-15 22:32)
    Socialministern har sedan 2008, i flera steg tagit bort Försäkringskassans instruktioner att verka för att ”uttaget av föräldrapenning skall vara jämställt mellan kvinnor och män”. Det har lett till att försäkringskassan helt upphört med kampanjer för att få fler män att ta ut föräldrapenning. Detta har varit känt länge, men det intressanta som kom fram igår är att jämställdhetsminister Sabuni inte hade en aning om denna förändring. För en regering utan politik för jämställdhet är det tragiskt att man aktivt tar bort redan införda åtgärder.

  7. Krister Andersson

    Svar till Ingvar (2012-09-15 19:46)
    Jämställdhet är precis som du säger inte att man ska göra samma saker. Det är att alla, kvinnor såväl som män, ska ha samma möjligheter oavsett kön. Att ett uppdrag för Försäkringkassan att verka för ett jämnare uttag av föräldrapenning än 76%/24% uppfattas som en sådan inskränkning av friheten känns lite magstarkt. Särskilt som den halva av befolkningen du inte tillhör så uppenbart inskränks i sin frihet.

  8. Krister Andersson

    Svar till Maria (2012-09-15 19:23)
    Politiker påverkar. Genom att fatta beslut eller att låta bli att fatta beslut så påverkar politiker hela tiden. Det är det som är vårt demokratiska system. Som politiker, och medborgare, så reflekterar man över orättvisor och hur man ska kunna göra något åt dem. En jämnare fördelning av ansvaret för barn och hem har visat sig vara en viktig faktor för ökad jämställdhet. Genom information och ekonomisk hjälp kan vi försöka påverka i denna riktning. Det ska givetvis även fortsättningsvis vara helt fritt för föräldrar att sköta familjeplaneringen precis som de själva vill. Frågan är om vi genom demokratiska beslut vill skapa ett jämställt samhälle. Jag tycker det.
    Ett jämnt fördelat ansvar för barn och hem är nog lika viktigt i alla familjekonstellationer.

  9. maria wiksten

    ”Politiker påverkar. Genom att fatta beslut eller att låta bli att fatta beslut så påverkar politiker hela tiden. Det är det som är vårt demokratiska system. Som politiker, och medborgare, så reflekterar man över orättvisor och hur man ska kunna göra något åt dem. ” -är sant. Men att ge andra politiska partier olika eptitet och vad de vill uppnå med sin politik är en enkel retroik och stämmer väl överens med ”anfall är bästa försvar”. Att styra mot ett jämställdt samhälle är en sjävklarhet för mig som kristdemokrat. I många familjer funkar det inte med en 50%50 % delning av föräldraförskringen. Många har varit övertygade att så ska det vara innan första barnet kommit och så ska det bli men när verkligheten kommer ifatt dem så ser man att det går ej för den verklighet som den familjen lever ej kan dela 50 /50. I min familj var maken hemma mera med våra barn för det funkade bäst. Och vad får jag då höra” ja det finns moderna kristdemokrater”. Vi är inte moderna, vi valde det som var bäst för oss för våra barn och för hela vår familj. Precis som det är självklart Livet ser olika ut och vi har olika förutsättningar som gör att en 50/50 delning ej funkar i många många situationer. Att

  10. Krister Andersson

    Svar till maria wiksten (2012-09-16 10:08)
    Jag förstår inte vad du menar med ”att ge andra politiska partier olika epitet”. Det jag gjort är att reflektera på Hägglunds styrning av Försäkringskassan och det är väl knappast någon som påstår att denna åtgärd skulle leda till ökad jämställdhet.
    Det du kallar ”verkligheten kommer ifatt” är oftast en återgång eller cementering av de traditionella könsmönstren. Samhället kan då genom regelverk och andra incitament ge förutsättningar för en ökad jämställdhet. Som samhälls- och frihetsproblem så är ojämställdheten oerhört allvarlig. Därför ska våra gemensamma resurser användas på ett sätt som leder mot ett mer jämställt samhälle.

  11. Maria Wiksten

    Ok, föräldraförsäkringen är till för barnen att barnen ska få tid med sina föräldarar. Själv delade vi EJ på föräldraförsäkringen 50 /50, vi var så ojämnställda att min min man var hemma mest helt enkelt. I vår familj var det bästa lösningen. Men om vi hade blivit tvugna att dela 50/50 hade våra barn fått mindre tid med sina föräldrar och hur vi skulle fått barnomsorg före barnet ett års ålder vet jag ej då barnomsorg ej erbjuds före barn är ett års ålder. Så att tvinga familjer att dela föräldraförsäkringen fungerar ej i praktiken utan att det går utöver barnen. Jämnställdhet är självklart. Men tro att det blir mer jämnställdt genom kvotering är ej sant. Jämställdheten börjar i familjen men ej genom politiska pekpinnar på delning utan vad vi gör i vardagen coh hur vi är med varandra.

  12. Malin

    Bra skrivet Krister!

    Förstår mig inte på argumentet ”familjer måste få bestämma själv”. Som om de verkligen bestämmer själva och inte skulle vara påverkade av de sociala strukturer och normer som råder i samhället. Verklig frihet är när familjer inte är påverkade av det. Verklig frihet är när samhället båda parter ses som likvärdiga föräldrar.

    Från en 30-nånting tjej, den dag jag får barn, vill slippa pressen att vara primära förälder.

  13. Krister Andersson

    Svar till Maria Wiksten (2012-09-16 17:35)
    Barn växer upp och blir vuxna. Om förädraförsäkringen är till för alla barn lika mycket, oavsett kön, så borde den vara utformad på ett sätt som ökar jämställdheten. Att införandet av den individuella delen i föräldraförsäkringen har gett positiva effekter på jämställdheten finns det nog väldigt få forskare som tvivlar på. Hur en särskild åtgärd i ett system påverkar i ett enda fall är endast intressant i skenet av hur det påverkar alla andra. Jämställdhet kan nog börja i familjen, men det är nog tyvärr för ofta som ojämställdhet börjar där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.