Pengar i sjön!

Idag dök det upp ett meddelande att vi fått "jämställdhetsbonus". Förmodligen jämställdhetsarbetets mest bortkastade pengar. Vår föräldraförsäkring är oerhört värdefull, men för alla par som brottats med problematiken att organisera föräldraledigheten på ett vettigt sätt utifrån månatlig ekonomi, semesterdagar, SGI och alla andra aspekter som ska vägas in så har jämställdhetsbonusen en obegriplig konstruktion. Att den inte haft någon effekt för ett mer jämställt uttag av föräldradagar är inte konstigt. Sämre användning av våra gemensamma skattemedel har jag svårt att se.

4 kommentarer

 1. Linus

  Helt rätt Krister! Folk skall själv få bestämma hur många föräldradagar varje förälder skall ta ut. Detta skall inte politiker lägga sig i.

 2. Krister Andersson

  Bonusens uttalade syfte är att föräldradagarna ska fördelas jämnare mellan föräldrar och på så sätt öka jämställdheten. Då den inte påverkar detta är det givetvis bortkastade pengar. Hur föräldrar löser sin ledighet är givetvis upp till dem. Frågan är i vilken utsträckning våra gemensamma pengar ska användas för att skapa ett samhälle där kvinnor har samma rätt som män.

 3. Hans-Inge Smetana

  Tänk att ni låter som Kristdemokrater. Föräldrarna ska själva bestämma o ingen annan. Bort med jämställdhetsbonusen. Har inte gjort att dagarna tas ut mer jämställt utan gått till dem som ändå skulle ta ut dagarna.
  Ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen är dock viktigt och eftersträvansvärt. Men med rätt medel. Egenbestämmande och bemyndigande.

 4. Krister Andersson

  Svar till Hans-Inge Smetana (2013-02-15 23:00)
  ???
  Rätt medel är väl ett som fungerar. Det är ändå er regering som ligger bakom den synnerligen ineffektiva jämställdhetsbonusen, eller? Givetvis får föräldrar bestämma hur de vill göra med sina barn. Det handlar om vilken utveckling i samhället våra gemensamma medel ska användas för att styra emot. Ökad individknuten del av föräldraförsäkringen har hittills varit den överlägset mest kostnadseffektiva reformen för ökad jämställdhet. Men då krävs en regering som ser ett ojämställt samhälle som ett problem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.