Den för dyra skattebetalaren

Så här inför första advent undrar jag lite som Bagheera i Djungelboken: ”Säg, när du har knockat din elev, hur tror du då att han ska komma ihåg vad du lärt honom?” Fast istället – med hänsyn till att det skrivs flera bloggar om samma (arbets-) möte med likartad information: Säg, när ni nu har talat om att det ska svida så förbajkat för medborgarna – hur kan ni då förvänta er inflyttning eller ens kvarboende? men att ”vi kommer att ha en kommun som fungerar lika bra som andra kommuner även efter att vi ställt om”. Lite mer pedagogisk information till medborgarna kanske man kan kräva av de som påstår att allt ska bli såå bra bara de fått styra färdigt. Det finns just nu många som bara ser totalt mörker inte bara för att det är sen november under en pandemi utan för att med alla dessa ständigt återkommande utsagor om att ”vi är för dyra”, ”vi har för stor kostym” och så verkar det tydligen inte hända något trots x antal miljoner i besparingar… eller är det för att ingen stannar upp och analyserar var vi faktiskt befinner oss, utan snarare fortsätter som för att försöka legitimera att det var rätt att lägga ner 2 byskolor trots att kostnaderna för att skjutsa in dem till plassen (på kort sikt, hoppas jag) riskerar övergå ”priset” av den ena skolan.

Dessutom – och det här gäller väl främst SKR (som jobbar för vem då? Staten börjar ju jag tro) – det är ju beklagligt att det fortfarande inte görs någon skillnad i jämförelser mellan kommuner med A- och B-skolor i statistiken. De uppgifter SKR går på berör Vilhelmina när vi hade 4 st B-skolor med 4 st förskoleklasser/f-3 klasser med 2-5 elever i klasserna. Tacka sjutton…. att det blir höga kostnader. Men det betyder inte att dessa skolor och dessa fsk-elever inte ska få ha den undervisningen i rimlig närhet till hemmet, ändå.

Politiker skriver om att se till hela kommunen med skattebetalarnas pengar. Jo. Ni som skriver/säger så har jag bara ett råd till – innan den floskeln används igen vill jag att du satt dig ner och räknat ut exakt vad en fjällbo får för sina skattepengar i förhållande till vad som finns i fjällbons närhet, eller varför inte en Latikbergs-, Malgoviks- eller Nästansjöbo, och sedan jämför det med vad en tätortsbo får för sina skattepengar i förhållande till vad som finns i tätortsbons närhet. Då först kan vi fortsätta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.