Träff med ekonomerna på SKR

Idag har jag tillsammans med mina kollegor inom politiken och ngr kommunala tjänstepersoner träffat några ekonomer från SKR och deras högsta chef Annika Wallenskog. Detta dagens möte kom sig av vi utifrån att sedan något år tillbaka är vi med i ett SKR-projekt med prislappar för att lägga budget. Ett sätt att få ordning och reda på budgeten.

Som vanligt nuförtiden är allt på distans och idag fick vi chansen att både höra, men få ställa frågor till några av Sveriges tyngsta kommunekonomer och det var ord och inga visor från deras sida.

Med ett kort bildspel på 11 bilder visade de upp sin syn på ekonomin (Och det var inom Soc och UBN år 2019 man jämförde med)  i Vilhelmina och utifrån dessa vidtog ett samtal som var både upplysande som klargörande:

Enligt dem:

  • I jämförelse med ett antal kommuner som vi är jämförbara med så har vi alldeles för höga kostnader på alla områden utom fritidsverksamheten.
  • En återkommande debatt är om huruvida skatteutjämningssystemet inte tar hänsyn till att vi är en stor kommun med två dalgångar. Så är inte fallet.
  • En annan debatt har rört om huruvida vi är underkompenserade i skatteutjämningssystemet. Så kan det vara, men inte till den grad att det kan förklara våra höga kostnader.
  • En tredje debatt är att vi i Vilhelmina enligt vissa borde enligt Riksrevisionen ha 30 miljoner extra från skatteutjämningen vilket inte fann något stöd från SKR.

SKR menar att skatteutjämningen är justerad för ett tag sedan vilket fått till en omfördelning från tex Skellefteå och Umeå till inlandet och från dessa menar man att det är ingen mening att hänga upp sig på detta utan koncentrera sig på att kontrollera sina utgifter och intäkter. Vidare menar man att skatteutjämningen inte kommer att ändras inom överskådlig framtid.

Under dagen har de  tillsammans med kommunens ekonomer gått igenom 2020 och det man ser av detta år hittills och hur vi jobbar med budget 2021.

De vittnesmål som nu kommer fram är att vi nu ser en ”snöbollseffekt” på de åtgärder vi sjösatt och att dessa gett effekt nu under hösten 20, men förväntas ge helårseffekter 2021 och att det nu ”går snabbt”.

Vad vi tyvärr även ser och det som är smolken i bägaren är att vi ser stora intäktstapp och här är minskningen i befolkningen ett bekymmer.

På det hela taget positivt med andra ord, men detta är förutsatt att inget oförutsett inträffar och att vi håller i och ut då det gäller utgifterna, men även att vi inte har ett för stort intäktstapp.

Ett mycket bra och givande möte där jag känner att vi är på rätt väg.

Vi bor i en mycket fin kommun och det kommer den fortfarande att vara en lång tid framöver.

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Pingback: Den för dyra skattebetalaren | Åsa Össbo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.