Demokratiskt underskott och inkludering

Det demokratiska underskottet i Vilhelmina fortsätter. Även vid det extra insatta fullmäktige idag, som av oklar anledning hölls digitalt trots att till exempel Sametinget öppnades med fysiskt möte dagarna innan. Det digitala beslutsfattandet i Vilhelmina bär många spår av det som anses vara olagligt med digitala möten, det vill säga att inte alla ledamöter kan se varandra, att det alltjämt är problem med överföring av ljud. Istället för att ta itu med problemet som ju är organisatörens (kommunens och dess politiska majoritet) då de insisterar på digitala möten, blir istället enskilda ledamöter skuldbelagda för dålig uppkoppling. Liknar vuxenmobbing.

Troligen med anledning av demokratins jubelår 2021 läste KSO upp ett anförande om demokrati under detta KF-sammanträde.

De fina orden ekar tomma. Var är självmedvetandet och insikten i det egna agerandet?

C och S tog samtliga presidieposter i alla nämnder den 2 mars 2020 och idag hade de möjligheten att faktiskt välja in en från oppositionen som andre vice ordförande i Utbildningsnämnden. För att bryta denna sin exkluderande regim som går tvärtemot förtroendemannaberedningens principer. Men icke.

C och S har vidare under innevarande mandatperiod rivit upp fler av förtroendemannaberedningens beslut som 2018 i närmast konsensus bestämde att ersättare skulle få arvoden. Ett upprivande som drabbade främst V och M som inte hade några ordinarie ledamöter men ändå ingått i valteknisk samverkan som genom den nya majoriteten slogs sönder.

I samma ”demokratiska” anda tillsattes en ny förtroendemannaberedning där majoriteten satt sina högsta uppsatta, KSO och vice KSO, som ledamöter. Det har inte förekommit under de senaste rundorna (i princip handlar det om att de som sitter i ledande positioner kan mycket väl tänkas göra det även följande mandatperiod och får då möjlighet att bestämma sina egna arvoden, en olämplig situation). Undantaget har varit att KFs ordförande brukar fungera som ordförande i beredningen, där det snarare handlade om gedigen kunskap om förtroendemannaarbete på olika nivåer.

Vad som kommer att komma ut av denna förtroendemannaberedning riskerar att bli ytterligare stympning av demokratin med så kallade utskott istället för nämnder. En organisation som inte blir billigare men som majoriteten hoppas ska bli mer beslutseffektiv. Men enligt mitt synsätt kommer allt fler partier ställas utanför vilket kommer att resultera i fler återremisser i sista instans. Samt ett ökat missnöje. Alltså sämre beslutseffektivitet. Men: som dem bäddar får de ligga.

För övrigt anser jag att ordet ”förtroendemanna-” bör bytas mot ”förtroendevalda-” : för ett mer inkluderande språk.

 

3 kommentarer

 1. Pingback: Svingar vilt… | En fjällbos funderingar

  • Åsa Össbo (inläggsförfattare)

   Jahaja, ska jag skriva att du som vanligt skriver att jag ”som vanligt”…. nej, jag hoppar över det.
   Jag har aldrig haft någon ”kappa” att byta, det är inte så jag ser på politiken.

   Varför skulle jag med ett ord nämna att ni i majoriteten låter alla partier ingå i förtroendemannaberedningen? Det är en självklarhet. Så har det åtminstone varit så länge jag varit med. Men tydligen inte enligt dig: det var uppenbarligen bara en fin gest från de stora Socialdemokraterna som alla små ska vara tacksamma för?? Att stora S avstod från platser. Du har fått det hela om bakfoten och har i så fall missat poängen: Alla ska med. Och att då oppositionen får fler platser är ungefär som kommunrevisionen.
   Mitt inlägg handlade om hur demokratin har lidit under denna mandatperiod. Historiken är tydlig: alla presidieposter till majoriteten, ersättare utan arvodering (slår på V och M) – du kanske ska ta och svara på det istället för att benämna det vilda svingar? Majoriteten visar fortfarande prov på detta (valet av 2:e vice ordf UN) och jag spår risken att det kommer att fortgå (bl.a. utskott). Framtidens vilhelminademokrati blir viktiga att följa och kommentera.
   Men jag ber om ursäkt att jag missuppfattat att du var ledamot i beredningen och ska erkänna att jag inte läst valärendet i KF eller något från beredningen (finns väl inget att läsa om en inte är förtroendevald) utan har bara fått information muntligen om arbetet där ditt namn nämndes som närvarande vid ett möte och då utgick jag från att du var ledamot.
   Däremot är det enligt mig helt fel att KSO ska sitta i beredningen men det får då stå för C och ingen skugga ska falla på S i det avseendet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.