Undrar varför man chansar?

 

Jag och Tina var ute rantade igår, vi gjorde MIO, BOOM och café Victoria. Jag hade glömt mobilen hemma och när jag sjådade in genom dörren, enbart för att lämna det jag handlat och sedan bege mig upp till kvantum, så hade jag fått ett sms från Synsam, mina glasögon var klara…*gapande mun*.
I förrgår var jag ju där och kollade synen, dagen efter är glasögonen färdiga, vilken rotation och speed dom hade. Så jag gasade iväg ner på stan, betalade och gjorde klart, upp på Kvantum, ner på Frendo där jag hade ett paket, hem och började tillaga middagen, sedan upp på Mariehem och hämtade mamma… det blev som mycket på en gång.
Jag är då nöjd med mina glasögon även fast det var lite förvirrande att använda dom då jag satte mig bakom ratten, det tar väl ett tag innan ögonen justerat till sig. Jag kände ju hur ögonen fick arbeta så fort jag flyttade blicken. Så här ser dom då ut i alla fall:
Jag fick mig fem kryddburkar igår också, jag och Tina hade sambeställt från houseofmilton.com Mina fina kryddburkar som jag letat efter på affärerna men inte hittat, och dom fyra burkar jag hade, håller ju på vara slut, men här fanns dom alltså, och 40:-/burk är inte dyrt.
Kryddorna är dessutom rena kryddblandningar, inga E nummer och konstigheter, fick ju veta av Tina att till exempel Aromat, inte är en krydda som är speciellt ”nyttig” då den innehåller skumma saker såsom till exempel mononatriumglutamat.
Detta hittade jag på wikipedia:
Natriumglutamats påstådda skadeverkningar har debatterats sedan 1980-talet. Vid de mängder som är aktuella i mat finns inga påvisade eller ens misstänkta skadeverkningar, varken för naturligt förekommande natriumglutamat eller för tillsatser.
Det har påståtts att ämnet kan ge överkänslighetsreaktioner som allergiska besvär, huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och illamående. Ämnet har också anklagats för att orsaka en mängd allvarligare sjukdomstillstånd, inklusive fosterskador, vredesutbrott, epileptiska anfall om man är epileptiker, astmaanfall, djupa depressioner, tillväxtproblem, försenad tillväxt, hormonstörningar, leverskador, nervskador, försämrad syn (eftersom glutamat kristalliseras i näthinnan), samt vid större konsumtion även hjärnskador.[källa behövs] Vid smärt- och rehabcenter vid Linköpings universitet bedrivs forskning kring om glutamat kan ge upphov till allvarliga smärttillstånd bland annat reumatiska tillstånd.[källa behövs]
I Östasien tror många att natriumglutamat kan leda till cancer[källa behövs], vilket dock tillverkarna slår ifrån sig pekande på hur vanliga både fria och bundna glutamater är i naturlig mat.
Ingen av de påstådda negativa hälsoeffekterna har dock bevisats, och det svenska Livsmedelsverket ser ingen anledning att varna för ämnet i kost. Slutcitat
Ja, allt är ju valfritt men man kan ju ta sig en funderare på varför man chansar med vissa saker, bara för att man inte vet, och sedan sitter man där om 20 år med något man inte önskat och som man inte vet vart det kommer ifrån.
Nåja, nog om detta. Idag vet jag inte vad jag sak göra, har mest lust att gå i säng igen, men det är inte mysigt med blött hår (har precis tvättat det), så jag sitter nog där jag sitter, ett tag till. Önskar er alla en fin fredag!
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Tina

  HAHA! ”matcha Camaron”…!!! 🙂

  Snygga brillor, men blir som bästa se dem på näsan din!

  E 126 = Monoanatriumglutamat brukar ge svetttningar, hjärtklappning och stresskänsla hos de som ofta äter ”kinamat”. Därför kallas detta E nr för kinamatsyndromet, har jag för mig. SÅ Kinarestauranger började plocka bort denna smakförstärkare, och hade skyltar på dörrarna att de inte hade Glutamatkrydda i sin mat!

  Läser detta från 2008 i Forskning & Framsteg, angående vår smakpalett som har fem grundsmaker, sött, salt, surt, beskt och…umami:

  ”Glutamat är den aminosyra som hos männi­skor ger upphov till umami­smak, men de två ämnena guanosinmonofosfat och inosinmonofos­fat är viktiga som för­stärkare av uma­mi­­smaken.
  Den först­nämnda finns i vegetabilier, särskilt svamp, medan den andra är vanligare i kött.
  I fisk och skaldjur finns en tredje umamiförstärkare.

  För att på konstgjord väg få fram utpräglad umamismak används natriumglutamat, som på engelska innehålls-förteckningar betecknas MSG(monosodium glutamate).

  Denna tillsats har gett upphov till något som kallas kinamatssyndromet.
  Under en period var det populärt på kinesiska restauranger, framför allt i USA,
  att berika maten med stora mängder MSG och människor drabbades då av överkänslighetsreaktioner”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.