Nu fick jag veta

 

Mina superkrafter togs ifrån mig då jag fick ett mejl från ”Kul-Janne”, han hade hittat följande skrift på en annan blogg, och jag citerar:
Metall i mikrovågsugnar är fascinerande – det glöder i intressanta mönster. Men det behöver inte vara metall. Det går faktiskt lika bra med djupfrysta hallon! Ofta när man tinar djupfrysta hallon i mikro så blixtrar de. Det är som om de innehöll metallpartiklar, för det är samma slags blixtar.
I septembernumret 2007 av Allt om mat så läste jag följande svar på en insändarfråga om hallonblixtar:
Blixtarna beror på hallonkärnornas struktur. Ofta försvinner de om man rör om. Samma typ av blixtar kan man se när man tinar rabarber eller paprika, och ibland om man kokar färska morötter och kärnan i morötterna är torr och lite träig.
 Samma slags blixtar kan man se om man mikrar Magnum med pappret på och osthyvlar, skulle jag säga. Kanske också med paprika, rabarber och morötter, det har jag aldrig ens tänkt tanken på att stoppa i mikron.
Svaret är dock grymt otillfredsställande. Det beror på kärnornas struktur? Det försvinner om man rör om? Kom igen! Slutcitat
Hm, ja, alltid ska man lära sig något nytt, jag har förmodligen aldrig tinat hallon i mikron och därför aldrig heller varit med om något liknande, överraskad blev jag i alla fall 🙂
Igår vart det full dag, jag börjademed att skjutsa Nicco, som försovit sig, sedan hämtade jag upp mamma, tant ”Bibbi”, och Karin, för vidare färd till vaniljdrömmen, där vi käkade lunch, och drack kaffe, vi blev sittandes där i över 2 timmar och surrade om allt mellan himmel och jord.
Skjutsade hem dom, gjorde en snabb vända hem, tillbaka till mamma som skulle ha skjuts upp på lasarettet och medan hon var där så hann jag in hos Ullis dit jag hade ett litet uppdrag, skjutsa hem mamma, hem och laga middag, skjutsa Nicco på praktiken och sedan åkte jag ut och jobbade dom tre sista timmarna på en annans arbetspass, det blev med andra ord en dag full av aktivitet.
Och med dom orden skrivna så hördes ett muller från taket så kanske det sista av snön, åkte nu. Satt härinne i tv rummet i förrgår, och Enya låg på soffan då det mullrade till så jag fick ont i magen innan all snö kom svepandes förbi fönstret, Enya satte sig rätt upp med pälsen ståendes rakt upp, hon blev lika överraskad som jag, en otrevlig upplevelse då det tar en sekund innan man fattar vad ljudet kommer ifrån. Det lät alltså som ett stort, jäkla tåg, som kom farandes, och här finns inga tåg, så mycket vet jag.
Ska ut och handla med mamma idag, sedan vet jag inte vad jag ska göra, vara hemma kanske, och bara ta det lugnt, inte så dumt det heller. Ha en fin onsdag!
Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 kommentarer

 1. Anna H

  När snön rasar låter det ju ibland som en smärre jordbävning!! Festligt att läsa om rabarber och hallon i micron… måste nästan testa och inspektera 🙂 //a

 2. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Anna H (2013-02-27 10:23)
  Hehee… ja varför inte, detta stod också att läsa på bloggen: Ett spektakulärt fyrverkeri får man om man klyver en vindruva först längs midjan och sedan på längden nästan hela vägen igenom – och sedan viker ut den som en fjäril och placerar i mikron.

  Jag är ju sugen på att testa 🙂

 3. Sven.

  Vill ni stoppa i er fria radikaler, fortsätt micra.
  Det är de fria radikalerna som skadar vår kropp,
  det är som att vattna järn med saltvatten.

 4. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Sven. (2013-02-27 16:02)
  Jag brukar inte ha för vana att mikra saker, men nu hade jag inte planerat i förväg, annars hade jag sluppit använda den. Förövrigt kan jag ju även tillägga att det du skriver, hade jag ingen aning om, har aldrig hört talas om fria radikaler, som sagt, man lär sig varje dag.

 5. Theresé Hällsten

  Sanning med viss modifikation, då även anitoxidanter i för stor skala indirekt kan orsaka cancer då kroppen lär sig att gå på sparlåga, och att antioxidanterna tar hand om problemen.
  När problemen blir för stora så klarar inte kroppen att rampa upp igen, och man äter än mer antioxidanter för att balansera.
  Näe, lagom är bäst, och mikron ska man inte använda i onödan. Med bättre planering slipper man sånt, och om jag prompt måste tina något inom en halvtimme så gör jag det oftast med varmvatten.
  Ät inte för mycket hallon och blåbär, men om ni ska äta de så förstör inte strukturen genom att göra sylt/saft och annat.
  Ät inte tomater, utan helst hemmagjord ketchup, och vistas inte för mycket i solen då minsta felträff av strålningen som finns runt omkring oss kan orsaka en framtida skada.
  I övrigt så kanske det finns tillräckligt med magnesium i hallon så att blixtarna kan uppstå. Bara en teori efter att ha läst energiinehållet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Maria Lundmark Hällsten