Lite skit i hörnen, är bättre… än ett ”rent” helvete

Så hamnade skoltoaletterna plötsligt på tapeterna… jag vill minnas att det inte var så mycket bättre då man själv gick i skolan, man undvek att gå på dom, då också. Men att nu börja surra om upphandlingar dom har med olika städföretag, som att dom, städföretagen skulle ha med kiss på golvet att göra, är väl ändå galet fel.

Du får städa hur mycket du vill, och det får vara skinande blankt och rent, om nästa elev som går in där, väljer att pinka på golvet… så kommer det ju förmodligen att ligga kvar där resten av dagen.

Ingenstans, på något städschema, står det väl att toaletterna ska städas efter varje besök?

Jag har en gång i tiden, själv jobbat som städersk… sanitetstekniker, på just en skola. Fick alltid beröm av personalen då jag var noga med golven och det mesta var gjort innan lektionerna började.

Jag står där och våt-moppar golven, är precis klar och ska packa ihop och åka hem, in kommer då en förälder, med sand under skorna, och hon börjar plötsligt trippa på tårna och bad om ursäkt för att hon drog in smuts…

Ehhh… ok, men hon skulle ju hellre bett sina barn om ursäkt, jag var ju klar, och det hon drog in, ska ju hennes barn och andra, sedan springa i… inte jag.

Just detta hade inte så mycket med just toaletterna att göra, men just sättet att resonera, kanske. Visst finns det säkert också dom som ”fuskar”, kanske glömmer eller för all del, inte hinner, då det väldigt ofta, ska läggas på mer arbete men på mindre tid. Då får man ta det som hinns.

Jag slutade som sanitetstekniker i slutet på 90-talet. Jag skulle då, på 4 timmar, städa, och läs nu: 2 matsalar, 14 toaletter, 5 långa korridorer, 42 kontorsrum och 3 omklädningsrum. Jag hade ingen rast förutom dom 5 minuter det tog att gå från hus a till hus b. Och min handledare kommer en dag och säger att min tid ska minskas från 4 timmar till 3 timmar och 40 minuter, samtidigt som jag skulle få ett omklädningsrum till, 2 toaletter, en korridor och 2 kontor… räkna på den ni.

Jag frågade hur f-n det skulle gå till, hon ryckte på axlarna (det var inte hon som bestämde) och sa att du får strunta i det du inte hinner. JÄTTEKUL, för vem är det som får skulden för ett ej, utfört arbete… jomen i detta fall jag. Jag slutade i alla fall ( av andra orsaker) och är idag glad över det.

Önskar er alla en fin torsdag!

 Foto0789

Här ska inte städas i alla fall!

 

Maria Lundmark Hällsten