X:et, min gammelmorfar, en cooling 😎😁

Vi packade in oss i Niccos Dodge igÄr och drog ivÀg till Hedberg. Som ligger 3,7 mil frÄn vÄr stuga.

SvÀnger av i Rönnliden och hamnar pÄ en lerig bilvÀg, som vi fÄr Äka pÄ i 1,7 mil- Upplevelsen blev typ 10 mil in the middle of nowhere. Och det hade inte förvÄnat nÄgon om vÀgen hade upphört i ingenmansland.


Åke tyckte till och med att vi skulle sno om, efter 20 minuters guppande och slirande.


SĂ„ kommer vi plötsligt till bebyggelse, och ser till och med 2 tjejer som Ă€r ute och rastar en hund. Men ingen skylt, HEDBERG. Vi vĂ€nder, och Ă„ker ner en bit pĂ„ tillbaka vĂ€gen, tror nĂ€mligen att huset vi sĂ„g pĂ„ bild, var just dĂ€r. Men det var fel. VĂ€nder igen och frĂ„gar tjejerna om dom vet vart huset Ă€r. JodĂ„, dom visste, vi skulle upp pĂ„ ”storvĂ€gen” och köra ner till partytĂ€ltet, dĂ€r skulle vi se en massa bilar och folk. Och det gjorde vi. Fast 3 bilar var kanske inte en hel massa. Men Loppisen i Hedberg, var sĂ€kert byns happening.


Det var dĂ„ trevligt folk dĂ€r. Vi var i sista stund och med ett fika köp sĂ„ fick vi ta av precis allt vi ville, det var ju vĂ€ldans snĂ€llt. Och n®Åke, hittade ett par, tadaa…senapsgula hemstickade sockor. Senap Ă€r viktigare Ă€n alla vĂ€rldens danser, you know!


Kvinnan som sĂ„lde dom, var en gammal klasskompis till min mamma. Det hade hon och Åke kommit fram till dĂ„ dom stod och talades vid.

PĂ„ hemvĂ€gen stannade vi av i Springliden, dĂ€r vi sett en skylt om garageloppis. Åke köpte ett vitt renskinn, för 150 kronor. Jag hittade en liten inredningsdetalj.


Lite prat med paret som bodde dĂ€r och vi kom fram till att mannen, Ă€r tremĂ€nning till min mamma. Han berĂ€ttade att han följt med Börje, min morbror, hem till Jockmock Johan, alltsĂ„ min gammelmorfar och nu pratar vi om MalĂ„ Jockmock pĂ„ andra sidan Lainejaursjön. DĂ€r mamma och hennes syskon bodde dĂ„ dom var barn. Och min morfar Everts, pappa, Johan, Ă€ven kallad Xet, hade ett rum i det lilla huset. Han, killen som spĂ„dde i kort…en riktig cooling 😎

FörvĂ„nas Ă€n idag över att Ä:et inte verkade finnas i alfabetet đŸ€”đŸ„ž

Lite roligt ÀndÄ, att bara man kommer in i prat med folk sÄ knyts man samman i slÀktband. Paret hade söner och ja, det blir dÄ mina fyrmÀnningar, hoppla!!

Skrev nĂ„t smĂ„tt kryptiskt igĂ„r, om mygg och smĂ„knott. Fast jag spĂ„rade lite, i texten stod det faktiskt flugor och smĂ„knott. NĂ„vĂ€l, jag skrev sedan och jag citerar: ”Tur att vi inte har sĂ„ mĂ„nga av dom, i alla fall. Men med detta regnande sĂ„ drĂ€nks dom vĂ€l i vattenpölarna.”

Det var en ren…skĂ€r…lögn!! Vi hittade myggen igĂ„r, dĂ„ vi egentligen hade ett mission, att hitta hjortron.

JÀmmarns vad mÄnga dom var och jÀtte ilskna. Inte hjortronen nu utan myggen.

Det var mÄnga kart, sÄ dom fick sitta kvar.

Och, ja, kan det ha blivit 3 dl mogna hjortron som vi frös in. Men vi fortsatte till ett annat mygghÄl och plockade ihop lite blÄbÀr. NÄgra hamnade i en pÄse i frysen, och resten fick hamna i en vetebulle med vaniljsÄs i botten och blÄbÀr pÄ toppen.

SĂ„ vi fikade bulle klockan 22, dĂ„ dom var klar. Är det semester, sĂ„ Ă€r det. Och regnar det sĂ„ gör vi saker i alla fall.

Ha en fin söndag, allesamman!

Maria Lundmark HĂ€llsten