Wow faktor pĂ„ den 🧡

Jag bestĂ€llde 2 panellĂ€ngder och jag VET, att jag hade en baktanke med dom. Fast dĂ„ dom kom hem sĂ„ undrade jag vad det var för tanke jag haft. Tyckte inte att dom passade i nĂ„t fönster, Kanske jag hade funderat pĂ„ stugan đŸ€” Fast kĂ€nslan blev inte rĂ€tt.

SÄ dÄ Äkte den dÀr tavlan som kÀndes helt malplacerad, satt för lÄgt ocksÄ, för den delen

Och igÄr fÀste jag upp panelerna dÀr istÀllet

Helt ok, blev lite varmare kĂ€nsla, tycker jag. SvĂ„rt att fĂ„ tyget i hörnet att sitta i en vinkel, men lite fix och trix sÄ det fĂ„r duga. Nu har jag mer att fundera över. Hade Ă€ndĂ„ varit snyggt att plocka upp nĂ„n av fĂ€rgerna dĂ€r och mĂ„lat pĂ„ vĂ€ggen. Well well, det fĂ„r bli ”in the future”, i sĂ„ fall.

HĂ€mtade upp Anna dĂ„ det blev dags att Ă„ka pĂ„ förestĂ€llningen. Som förövrigt spelas pĂ„ Klossen/Ålidhem. Med 15 minuter innan den skulle börja, kom det fram en kvinna och började prata med oss. Hon berĂ€ttade om upplĂ€gget efterĂ„t, dĂ„ dom som vill fĂ„r stanna kvar. Dels för att dom kan ha behov av att fĂ„ prata med nĂ„gon om upplevelsen. Men Ă€ven för att ge vĂ„ra synpunkter pĂ„ det vi fĂ„tt se. 

Inte utan att vi bÀvade lite för vad som skulle utspelas framför oss.

 

Senare pÄ kvÀllen, skrev jag till skÄdespelerskan som hyr av oss hÀr uppe. Och det fÄr sammanfatta vÄr upplevelse, tÀnker jag.

”Ja nu har vi ju varit och tittat pĂ„ Barrikad. Vi tyckte bĂ€gge tvĂ„, min kusin och jag, att er förestĂ€llning var över förvĂ€ntan. Vilka talanger ni har, allihop. Och vilket jobb ni lagt ner. Gripande, tankevĂ€ckande, berör förmodligen alla, Ă€ven om mĂ„nga vĂ€ljer att blunda.

Vi gillade hela upplÀgget, hur ni ibland pratar likt kanonsÄnger, filmsnuttar, ja alltihop. 90 minuter kÀndes som 30. Mycket att ta in, och reflektera över. Jag kommer absolut att ta denna upplevelse med mig.

Är djupt impad över hur ni ens kan komma ihĂ„g orden, hĂ„lla rösterna och veta Ă„t vilket hĂ„ll ni ska vĂ€nda er Ă„t, wow!!”

Kan tillĂ€gga att det var med enkla medel, men Ă€ndĂ„ mĂ€ktigt med ljud som ibland gjorde att man studsade upp i stolarna. Och budskapet, som vid ett tillfĂ€lle fick mitt hĂ„r pĂ„ armarna att resa sig. Tankarna gĂ„r definitivt till dom som varit med om sĂ„na hĂ€r saker. Övergrepp och misshandel. Och vad det kan göra med en mĂ€nniska.

Citat frÄn recension i Folkbaldet:

”Barrikad” Ă€r ett samarbete mellan Skuggteatern och Resurscentrum för traumastöd vid VĂ„rsta diakonigĂ„rd. De erbjuder Narrativ exponeringsterapi, en terapiform som utvecklats i krig för att behandla PTSD. Centralt i terapin Ă€r en livslinje, lĂ€ngs vilken man lĂ€gger ut olika föremĂ„l för olika hĂ€ndelser i livet: en blomma för nĂ„got bra, en sten för nĂ„got jobbigt, en pinne för nĂ€r man skadat nĂ„gon annan och ett ljus för nĂ„gons bortgĂ„ng.” slutcitat

Joséphine svarade och jag citerar:

”Jag Ă€r SÅ himla glad att ni kom! Verkligen sĂ„ himla fint. Det Ă€r ju ett sĂ„ oerhört viktigt Ă€mne och det kĂ€nns lite som ett hedersuppdrag att fĂ„ spela om denna tematik och hantera de hĂ€r berĂ€ttelserna som olika personer sĂ„ modigt delar med sig av. Vad otroligt fint att höra att det berörde och vĂ€ckte tankar. Mer Ă€n sĂ„ kan man inte verkligen inte önska. Tusen tack för att du och ni tog er tid!” slutcitat

Och hÀr kan man lÀtt sÀga att det Àr vi, alla andra som ska tacka för att detta lyfts fram. MÄnga som drabbas men som aldrig sÀger nÄgot. Dom mÄste fÄ veta att dom inte stÄr ensam och att detta som hÀnder, absolut mÄ fÄ ett slut. Ingen förtjÀnar att behandlas pÄ det hÀr sÀttet. Vi som stÄr bredvid offren, kan med enkla medel vara till hjÀlp. Att lyssna pÄ en som har varit utsatt för sÄnt hÀr, Àr absolut en början pÄ slutet, av det som varit.

KÀnns knÀppt att hoppa frÄn det till vÄr middag, efterÄt men
 here it comes.

Jag hade tidigare pÄ dagen, gjort en marÀngbotten med Rice Krisp i smeten, givetvis under bevakning

Den delas pÄ harta och mellan detta vispades grÀdde som rördes ut med den magiska halloncurden.

Till middag bjöd jag pĂ„ rĂ€kgott som jag förberett och Åke fick den Ă€rofyllda uppgiften att slĂ„ igĂ„ng ugn och sĂ€tta in den pĂ„ lĂ€mplig tid. Ingvar kom hit, lagom till den lilla sittningen.

Och till efterrÀtt kom Nicco och joinade oss. Behöver jag sÀga att den smakade helt underbart.

Ha en fin mÄndag, allihop!

Maria Lundmark HĂ€llsten