Är jag ute och cyklar, eller đŸ€”đŸšČ

Plötsligt fick vi lite ljusare utsikt hemifrÄn köks och teve rumsfönstret.

Det kom nÀmligen ett litet fordon och parkerade utanför kyrkan igÄr.

Tjopp tjopp sÄ var den stora björken, putsvÀck. Förmodligen Àr den gammal och uttjÀnt och istÀllet för att den ska blÄsa omkull sÄ tar man det sÀkra, framför det osÀkra. Tufft jobb i alla fall. Inte sÄ stora marginaler till trafiken. Men dom Àr vÀl proffs, kan jag tÀnka.

GÄrdagen rasade fram, jag hann knappt med sjÀlv sÄ var det dags att Äka frÄn jobbet och upp pÄ förelÀsningen som handlade om medberoende. Intressant, pÄ riktigt. Att vara medberoende behöver inte heller, alltid handla om ett risk eller missbruk av droger. Utan om ett beteende som till slut blir till ett beroende som skapar problem med det liv man lever.

Som medberoende gör man allt för att dölja, eller hjÀlpa till att slÀta över för att det Àr skamligt. DÄ man istÀllet ska lÀra sig att sÀtta grÀnser, sÀga nej och bara belöna det som Àr positivt. Inte beroendet i sig sjÀlvt.

Man vill gÀrna vara behjÀlplig pÄ alla sÀtt och vis, men man ska ocksÄ tÀnka pÄ sig sjÀlv. Tror detta Àr lite typiskt för oss som har uppdrag som involverar andra mÀnniskor. Till exempel  som personlig assistent, God man, förvaltare, stödfamilj, kontakt eller stödperson. Man vill sÄ gÀrna hjÀlpa till, lite överallt, men med stor risk att man glömmer bort sig sjÀlv. DÄ man gör det har man blivit medberoende.

Det Ă€r jĂ€tte viktigt ocksĂ„, med sĂ„na uppdrag och jobb, att skilja pĂ„ personlig och privat. SvĂ„r balansgĂ„ng. Och det Ă€r sĂ€kerligen tufft att backa, dĂ„ man Ă€r van att göra pĂ„ ett visst sĂ€tt. Man kan Ă€ven fĂ„ en typ av kontrollbehov (lite typiskt arbetsledare, kan jag tĂ€nka mig 🙃). DĂ€r kan det ocksĂ„ vara svĂ„rt att skilja pĂ„ vad som Ă€r yrkesroll, medberoende och vart du sjĂ€lv hamnar. Att curla kan vĂ€l vara ett medberoende, det med?

Man hjÀlper en annan person att vara beroende av andra mÀnniskor för att klara sin egen vardag. Har jag rÀtt eller Àr jag ute och cyklar?

Nu mina vÀnner ska jag ta ett samtal med nÄgon som ligger pÄ lasarettet. Har Àven ett samtal, arbetsrelaterat efter lunch. Samtal av annat slag, ute pÄ Nybro med Ina, mellan lunch och middag. Och efter middag, tadaa
bokklubbs trÀff, minsann.

Ha en fin dag, och kom ihĂ„g lĂ„ngkallingarna, ni som inte har sĂ„ mycket pĂ„ bejna! Åke var fettglad att han kom ihĂ„g att sĂ€tta pĂ„ sig ett par innan han gick med Winstone.

Maria Lundmark HĂ€llsten