Populistpartier

Det är tråkigt att Kristdemokraterna i Vilhelmina slagit sig ihop med ett radikalt vänsterparti som Feministiskt Initiativ. På riksplanet vill FI avskaffa försvaret. Lokalt driver de en populistisk politik tillsammans med lokala Politiskt Alternativ där de säger nej till besparingar, lägger fram ofinansierad budget och vill höja kommunalskatten till Sveriges högsta. Precis den politik som Vilhelmina INTE behöver.

4 kommentarer

  1. Jörgen K

    Företeelsen känns igen från andra kommuner där även etablerade politiker gör underbord överenskommelser med perifera åsiktsyttringar. Kännetecknande är att i förlängningen förlorar båda då oftast styrs av en kompromiss baserad på underliga och tveksamma åsikter.

    Sedan visar det sig att dessa små knappt enfrågepartier till mycket ställer till det då någon sammanhållen tanke ytterst sällan infinner sig. Lyckas man återfinna någon definition på vad de ideologiskt vill, så hamnar man ganska snart inom den direkt samhällsomstörtande sfären av texter.

    F! grundad av Gudrun Schyman baserad på politik från den yttersta vänstern med kraftigt antisemitiska kopplingar, anmärkningsvärt uppskriven av viss media men saknar total verklighetsförankring.

    PA påstår de är politiskt obundna men är baserad på F! samt en rotvälska från Mp. Frågorna spretar och någon linje finns inte att finna.

    C det traditionella partiet av vindflöjlar påstås vila på borgerlig grund, i debatter varit mot vänsterpolitik men har i praktiken fungerat som en marionett till S.

    Om man bryter ner detta till varje enskild förtroendevald lokalt och tittar på hur de klarar sig på sina åsikter, kommer man ganska snabbt fram till hur och varför de inte klarar vardagen på egna meriter.

    Så vem kan man lita på? De som är vältaliga och säger vad andra vill höra men i handling står handfallna. Eller kanske den tysta som får saker att hända men är motarbetad från etablissemanget…Ska man lita på de som själva säger att de aldrig gjort fel, eller de som påstår att Amish-folket lever bäst och Pennsylvaniatyska borde införas i en bilfri och teknikfri landsände. Kanske de som påstår att pengar är inget problem bara man köper billigt papper och trycker själv……..

    Det finns många varianter på verklighetsflykt….

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Ja det är synd att vissa attraheras av populism när kommunen är i behov av ansvarstagande och nytänk för att bryta det långa maktinnehavet av S och C politiker. Det är tufft att sanera en nedkörd ekonomi, men det är helt nödvändigt även om man sedan åker ut i nästa val.

  2. Pingback: Slå populist-begreppet i huvudet på alla andra | Åsa Össbo

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Jag vet inte hur många gånger jag hört Åsa Össbo säga att det inte går att spara i kommunen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.