Smittskydd, sprutbyte och människovärdet..

Smittskyddsläkaren i vårt län intervjuades i Radio Väserbotten i helgen. Han återkom till frågan om att förbättra skyddet mot hepatit B och HIV. För att kunna göra det måste man lösa den smittspridning som sker bland missbrukae som användr sprutor.

Vi har i Umeå haft ett obegripligt hårt motstånd mot denna form av smittskyddsarbete. Läs min tidigare blogg om detta. Trots att utvärderingarnaav sprututbytesprogrammen i Skåne visar bra resultat har Umeåpolitiker vägrat att studera frågan närmare. Landstinget i Stockholm bytte fot för ett år sedan.

Den etiska principen ska vara att mäniskovärdet ska vara vägledande. Hepatit B och HIV kan orsaka  svåra sjukdomstillstånd. Det borde vara självklart att varje individ ska få hjälp och stöd oavsett seocial ställning. Dessutom vinner samhället på att smittspridning kan begränsas så mycket som möjligt.

Jag hoppas innerligen att kommuner och landsting tar smittskyddsläkarens förslag på allvar och utreder frågan förutsättningslöst.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.