Etanol bättre än fossilt

Tankesmedjan FORES har släpt en högaktuell rapport om etanol som drivmedel och energiproduktion. Rapporten heter Ska jag tanka etanol och är en aktuell och lättläst genomgång av fakta och myter om etanolens roll som drivmedel.

Den tunga och korrumperade oljeindustrin har nästan lyckats förtala etanolen som drivmedel. Så sent som i söndags mötte jag under middag alla de klasiska argumenten om etanolen, regnskogen och världssvälten. Det mesta är myter som okritiska(?) journalister bidrar med att sprida. FORES rapport är  både saklig och bred – den släpper fram olika kritiska röster.

Men bäst av allt är den sakliga och tålmodiga tonen. Energidebatten drivs annars alltför ofta av mäktiga oljeintressen.

Etiketter: , ,

En kommentar

 1. EssoB

  I Fores-rapporten sägs att sockerrör inte odlas i Amazonas, vilket det gör.
  Oljebolagen är nu stora aktörer på etanolmarknaden – inte bara som försäljare utan även som producenter:
  http://www.antislavery.org/english/press_and_news/news_and_press_releases_2009/030210_shell_makes_deal_with_cosan_despite_slave_labour_claims.aspx
  Att det inte odlas etanol i Amazonas och att oljebolagen är motståndare till etanol är myter som spritts till intet ont anande svenska journalister och politiker av den mäktiga etanollobbyn. Se bl.a.:
  http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.144053

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.