Europa måste kämpa för tolerens och frihet

Trots att dagens kommunfullmäktige diskuterar mina frågor om skyddet för Tvärån, enskilda vägar och inte minst resurserna till skolan handlar dagens blogg om folkomröstningen i Schweiz som blev ett ja till minaretförbud. Jag lånar ett citat från Dagens Nyheters ledare:

"Förbudet mot minareter ska främst fördömas för att det strider mot religionsfriheten, och för att det diskriminerar en minoritetsgrupp. Men majoritetssamhället tar också för egen del en stor risk. När klyftorna mellan människor ökar, ökar också risken för upplopp och motstånd. Schweiz riskerar att bli ett våldsammare samhälle för alla parter."

Debatten inför folkomröstningen i Schweiz har kommit att handla om invandring i stort. Dessutom har denna typ av debatt ofta svårt att skilja mellan religionen Islam och dess politiska uttolkning islamismen. Jag känner att den svårigheten även finns runt fikaborden i Västerbotten när frågor av denna typ diskuteras. Därför blir det än viktigare för mig att slåss för de friheter som vår europeiska kultur utvecklat: Rösträtt, religionsfrihet och yttrandefrihet.

Sverige och de flesta andra länder i Europa bygger sitt välstånd på generationers in- och utvandring. Samhällsutvecklingen har syresatts genom människors resande och rörlighet. Det gäller än mer de kommande åren när vårt behov av arbetskraft överstiger tillgången.

Europa måste kämpa för tolerens och frihet. Jag hoppas att Carl Bildt och EU tar sig an debatten offensivt.

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.