Rejäl satsning på klimatpolitiken

Nu börjar sista dagen på Centerpartiets kommundagar i Visby. Såna här dagar ger många chanser att fånga upp frågor kring stort och smått. Hela Sverige har säkert uppfatat diskussionen kring kärnkraftsreaktorer. Men när jag läser olika kommentarer är det ganska få som uppfattat den starka satsning på klimatpolitik som presenterades samtidigt. Vissa kommentatorer skriver att klimatpolitiken verkar vara svag. Det är helt fel. Om detta tänker jag berätta.

Grundbultarna för regeringens förslag till klimatpolitik är ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet.

Målet 2020 kan sammanfattas så här:
– 50 procent förnybar energi
– 10 procent förnybar energi i transportsektorn
– 20 procent effektivare energianvändning
– 40 procent minskning av utsläppen av växthusgaser dvs minskning med 20 miljoner ton i förhållande till 1990. Bara för att förstå kan jag nämna att en liter bensin skapar drygt två kilo koldioxid när den förbrukas.

– användningen av fossila bränslen för uppvärmning kommer att avvecklas till år 2020
– storsatsning på energieffektivisering i hushåll och industri
– nyttja fjärrvärme och kraftvärme för att ta till vara samhället energiresurser effektivt
– 2030 bör Sveriges fordonsflotta vara oberoende av fossila bränslen
– kraftvärme, vindkraft och övrig förnybar kraftproduktion ska stå för en betydande del av elproduktionen och beroendet av kärnkraft och vattenkraft ska minska

– elproduktionen ska vila på tre ben istället för två
– tillstånd ska kunna ges för att successivt ersätta nuvarande reaktorer på nuvarande plats i takt med att de når sin ekonomiska livslängd. Nya reaktorer tvingas bära hela sin egen kostnad.

I höst ska miljöminister Andreas Carlgren ansvara för det stora klimatmötet i Köpenhamn för att bygga en ny världsofattande klimatöverenskommelse som en fortsättning på Kyotoavtalet. Chanserna att lyckas är mycket större nu med Obama på plats i USA.

Den klimatpolitik som regeringen presenterade i veckan är Europas radikalaste. Den ger Sverige rollen som förebild när förberedelerna inför Köpenhamnskonferensen är i full gång.
Bravo Sverige!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.