Jubel över miljöprogammet

Det var Andreas Carlgrens återkomst idag vid Centerstämman i Kalmar. Åtta år utanför riksdag och partipolitik men nu på en av regeringens viktigaste ministerposter. Klimatfrågan och miljöfrågorna är inte bara dominerande i debatten utan även inom EU och det internationella arbetet. Andreas berättade igår för mig att antalet resor och internationella kontakter överraskat även Andreas själv. 2009 är Sverige ordförandeland i EU och då ska Andreas Carlgren leda Europas miljöministrar till en ny Global miljööverenskommelse.

Det handlar om en helt ny industriell revolution med miljövisionären Jeremy Rifkin i spetsen.

Valet står mellan klara klimatet genom att krympa ekonomin eller krympa utsläpp och föroreningar genom en stark ekonomisk utveckling.

Det visar sig att tidigare regeringens insatser resluterar att koldioxidutsläppen minskas bara med 2%. Besluten bakom s-mp-v majoriteten gör inte tillräcklig skillnad.

Miljö och klimatfrågan har utvecklats till alliansregeringen starkaste gren. Det har överraskat både svenskar och världen. Alla satsningar på att basera transporterna på miljöbilar och förnyelsebara drivmedel. Sverige leder mijöbilsligan. I veckan blev det känt att Svartlutsfanriken i Piteå tecknat avtal med massafabrikörer i USA.

Jag applåderar ambitionen att Sverige ska bli främsta kunskapsnation i klimat- och miljöfrågor. Det civila samhället ska toppa ligan när det gäller kunskap, engagemang och opinionsbildning. Folkbildningen får ett tungt uppdrag att nå den breda allmänheten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>