Bättre elevhälsa på gång

Jag vill berätta om en postiv händelse i veckan. För drygt två år sedan skrev jagett förslag i sabmand med Umeå kommunsbudget att gymnasiets skolhälsovård måste förbättras bl.a. genom ett bättre samarbete med grundskolan elevhälsa. Många elever behöver stöd och lotsning över in i gymnasiet. Även gymnasister behöver specialpedagoger och möjlighet att forma skolarbetet. Dessutom måste skolan ständigt kämpa med hålla drogerna på mattan.

För två år sedan slutade det med att kommunfullmäktige gav skolförvaltningarna i uppdrag att komma med förslag på hur elevhälsan kunde förbättras för hela skolan. I veckan fick vi en slutredovisning i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Egentligen finns det förvänansvärt stora brister i i elevarbetet framtill och inom gymansiet. Och även mellan olika grundskolor. Eleverna väljer och vrakar bland progarm och skolor i olika kommuner. Dessutom är många elever vilsna. Numer har gymnasiefriskolorna många elever. Men trots allt: Visst borde omsorgen kring de enskilda eleverna kunna skötas bättre när man går över från den ena skolan till den andra. Dessutom måste alla journaldatasytem fixas omedlebart. Sluta tjafsa om sekretess hit och dit när det handlar om formfrågor.

Skolverket har nästan ingen koll på dessa frågor. När de inspekterar handlar det mest om läroplanerna och väldigt lite om elevhälsan. Undra om inte elevombudsmannen borde kolla in skolverkets sätt att jobba. Jag tror det är viktigt att sättet att jobba inom skolhälsan ska se olika ut för olika åldrar och även olika skolor. Samtidigt är det viktigt att elever med specifika svårigheter inte får dribblas bort i övergångarna.

De som jobbat med uppdraget har både pekat på stora bister och presenterat förslag till förbättringar. Alla blir vinnare när kontakterna mellan elever och skolor (och föräldrar) blir smidigare. Det gäller även mellan kommunernas skolor och friskolorna. Elever byter kors och tvärs och ska kunna lita på att skolorna samarbetar utan skygglappar. Det handlar egentligen om att bry sig om. Denna fråga är också ett exempel på att politken kan bry sig om utan att det handlar om akututryckningar och löpsedlar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>