Varför tvekar (s) oc (v) att satsa på kunskapsstaden Umeå?

I veckan behandlade kommunstyrelsens arbetsutskott en folkpartimotion om att satsa på lärarlyftet. Lärarlyftet är regeringens satsning på en rejäl utbildningsstimulans för grund- och gymnasieskolans skolans lärare. Om kommunen satsar 30 öre bidrar staten med 70 öre. Räknar man in den totala effekten på kommunalskatteintäkter, fortbildare som får jobba m.m. uppskattar jag att kommunens kostnad bli 9 öre för varje krona

Lärarutbildningarna i Umeå blir ett nav för satsningen på lärarlyftet. Både för rektorsutbildningen och lärarlyftet behövs bra resurser hos universiteten. Umeå kommer att spela en roll i hela Sverige. (s) och (v) i Umeå vill ligga lågt. Det betyder att man samtidigt skickar signalen att universitets satsning och roll tonas ner.

Jag har aldrig i mitt politiska liv i Umeå upplevt ett mer deffensivt förhllningssätt från komunledningen. Jag begriper ingenting. Det borde vara tvärtom: Satsa så snabbt som möjligt för att både både koppla bar vikarier till de som vill utbilda sig. Statsa på metorsystemet m.m. Flera av dessa frågor var aktuella när projektet Attraktiv skola var igång. Skillnaden den här gången är att staten verkligen satsar resurser för att ge lärarna fortbildning.

En kommentar

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Är, tyvärr, inte förvånad över motstånd till kunskap inom (s). Så här svarade fritidsnämndens ordförande Lena Sandlin (s) mig på fråga om att intressera fritidsnämnden för innovationer inom idrotten:
    ”Beträffande idrottsinnovationer är det inget som ligger på fritidsnämndens
    bord varför vi tackar nej till
    fortsatt díalog även i den frågan.”
    Så det är inte fritidsnämndens ”bord” att bry sig om sportens nytänkande i Umeå. Tror dock att frågan inte ventlierats i ett nämndssammanträde. Så chans finns för andra partier att diskutera och få fritidsnämnden att bry sig om nya idéer, uppfinningar och innovationer.
    Detta passar extra bra nu då universitetet skapat Umeå Sport Sciences Center där forskning kan leda till idrottsinnovtioner och idrottsentreprenörskap, ett område där Umeå skulle kunna bli föregångare i Sverige.
    Då bör nog den kommmunala nämnden för idrott, fritidsnämnden, öppna och inte stänga dörren som nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.