Till landstinget: Lite mer dialog om jag får be.

Dagen har fyllts av ledningsmötet för de olika klinikerna inom specialiserad sjukvård inom Västerbottens läns landsting. Första timmarna formades till en överraskande spänstig dialog om det svårfångade ämnet prioriteringar inom sjukvården Därefter var det dags att fokusera på bl.a. 2008 års lönerevision, allvarsord från chefsläkaren samt en lägesrapport om den nya patientmaten vid Universitetssjukhuset.

Mitt i alltihop finns en intensiv längtan efter en innehållsrik dialog mellan professionen, politiken och administrationen. Nu finns en tendens att vi sitter på var sitt håll och tyc´ker till. Dialogen behövs för att lyfta både prioriteringarna och skapa utrymme för att utveckla nya metoder inom sjukvården. Här har Universitetssjukhuset en särskild rooll. Det gäller att skapa en grund för bättre beslutssäkerhet. Både ekonomin och verksamheterna behöver få utrymme att resonera om prioriteringar både mellan olika verksamheter och inom varje specialitet. Det brukar kallas horisontella respektive vertikala prioriteringar.

Det har kommit till nya inlägg i debatten. NUTEK -sysslar mesta dels med näringsliv och tillväxt har nyligen presenterat flera rapporter bl.a. ’Sjukvården -en tjänstebransch med effektiviseringspotential – Nya trender mot patientfokus och produktivitet’. Jag hoppas att inläggen från NUTEK kan få spela en roll.

Jag möter Umeå kommun som politiker och Västerbottens läns landsting som medarbetare. Det är överraskande stora skillnader i sättet att sköta dialogen mellan politiken, professionen och administrationen. Det finns förklaringar t.ex. det starka inslaget av forskning och utbildning som präglar hälso- och sjukvården. Samtidigt har jag svårt att förklara en del av skillnaderna.

Kommande regionutveckling, ekonomiska utmaningar och nyheter inom vården behöver en uppriktig ambition att skapa det intelligenta samtalet.

Lite mer dialog om jag får be.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.