Papperslösa flyktingar och pannaka

PAPPERSLÖSA FLYKTINGAR
Ser att bloggkollegan Tamara Spiric kommenterar frågan om sjuvvård för s.k. papperslösa individer i Sverige. Jag har bloggat om frågan några gånger tidigare och hälsar även Tamara välkommen till opinionsbildarna. Landstingen i norr är ganska sent ute. Det som Tamara kalla för stora jättar i söder har varit på banan långt innan. Först ut var region Västra Götaland men även Stockholm läns landsting har försökt agera humanitärt. Tyvärr överklagade signaturen ’Medborgare’ Stockholms beslut att efterskänka patinetavgiften för s.k. papperslösa. Överklagan vann eftersom det saknas laglig grund för detta i Sverige. Nu är första lagändringen snart klubbad därefter finns ytterligare förslag på gång. Jag håller tummarna!

PANNKAKA
Vi som var med och upphandlade maten till hemtjänsten var fullständigt klara över att avtalet innehåller portionsmat som lagats på annan ort. Det borde även Tamara sett. Tyvärr ger inte nuvarande LOU – dvs lagen som reglerar kommunernas upphandling – inte kommunern och landsting chans att beställa mat som är tillagad på orten. Jag vet att Maud funderar på problemet.

Å andra sidan: Förra gången fanns det pannkaka från Polen, nu är det visst Linköping. Det handlar hursomhelst om portionsmat som MÅSTE snabbkylas oavsett var portionen görs iordning. Man vill ju slippa långa transporter av miljöskäl. Jag vet det eftersom vi i Kasamark just nu förbereder att starta ett närkök i bygdegården för att kunna serva skolan, hemtjänsten, övertidsjobbande familjer m.fl. Den som tar emot kan själv välja när han/hon vill äta. Tamara kan väl inte mena att vi ska bestämma över mattiderna hemma hos hemtjänsttagarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.