Umeå kan bocka av nästa satsning: Yrkesutbildningar för vuxna

Igår kom så alliansregeringens besked om nya satsningar på yrkesutbildningar för unga vuxna. Den stora bristen på yrkesutbildade unga ställer till det för många branscher. Ytterst är det vi kunder som blir lidande när vi får vänta på hantverkarna. Yrkesutbildning via Komvux samt betydligt mer lärlinsgutbildning kommer att ge många en ny chans efter misslyckade gymnasieår.

Umeå som utbildningsstad vinner alltid när det satsas på utbildningar. För centerpartiet är yrkesutbildning ett självklart instrument när det gäller att ge unga en puff framåt. Partiet låg bakom kunskapslyftet i slutet av 1990-talet, vi ligger bakom den kommande satsningen. Jag vet från olika utvärderingar att satsningen på kunskapslyftet var en viktig metod att bryta 90-talskrisen.

Tyvärr har regeringarna framtill 2006 minskat vuxenutbildningen med 60%. Pengarna fick i stället gå via AMS till dyra, tillfälliga jobbsatsningar som sällan gav någon direkt kompetensökning. T o m den socialdemokratiska AERs rapport från juni 2008 bekräftade det som alla visste: Klyftorna ökade kraftigt mellan åren 1995 – 2006. Allra värst drabbades unga under 26 år. Flera stelbenta ekonomiska system stängde ute de unga från arbetsmarknaden. Och låste in dem bland förtidspensionärerna.

Nu bryts trenden. Umeå kan bocka av ytterligare en klok satsning från alliansregeringen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.