Umeås huvudvärk: Regionen tappar!

Befolkningssiffrorna för 2007 bekräftar att Umeå kommuns ökning fortsätter att vara lägre än planerat. Högkonjunkturen brukar vara mindre positiv för universitetsorter. Men bortsett från detta verkar benägenheten att flytta från Umeå öka. Umeå håller siffrorna mest med hjälp av barnafödandet samt invandringen.

Centerpartiet har länge pekat på betydelsen av utvecklingen i Umeåregionens kommuner. I praktiken spelar kommungränderna allt mindre betydelse för arbete, boende, fritid m.m. Därför är det ännu mer bekymmersamt att Umeåregionens befolkning stagnerat. Det finns nämligen en viktig faktor som påvekar Västerbottens kommuner och övriga kommuner i norra Sverige nämligen återflyttningen från utbildningsstaden Umeå: Det är viktigt för både Umeå och grannkomunerna. Umeå universitet har avgörande beydelse för att det finns kvalificerad arbetskraft i hela Norrland

Umeå kommun har ökat från 103 151 personer år 1997 till 111 771 personer 2007. Umeå regionens kommuner exklusive Umeå kommun visar en minskning från 33 250 personer år 1997 till 30 839 år 2007.

Planeringen framöver måste sikta på att stärka regionens befolkningstillväxt istället för att bara stirra sig blind på Umeå kommuns befolkning. Vad hjälper det om Umeå ökar om underlaget runt om stagnerar eller minskar. Hur roligt är det att vara huvudstad för ett folktomt omland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.