Kina förbluffar! Och promenerar både i historien och i rymden!

Onsdag kväll bar det iväg till Kina. Dvs först Beijing därefter flyg till Jinnan och i övermorgon till Qufu – en timmes bilresa söder om Jinnan. Först en kulturmässa och sedan i Qufu överläggningar med staden om ett möjligt samarbetsavtal med tonvikt på kultur och social studies. Vi utbyter dokument fortlöpande kring en möjlig text om ett framtida avtal om umgänge mellan Qufu och Umeå.

Den långa resan får mig att tänka tvärtom: Det är långt till Umeå för många andra. Det perspektivet ska vi både förstå och försöka överbrygga nu när European Capital of Culture 2014 går in i ett spurtskede. Det första jag ser inför landningen i Beijing är två golfbanor och en betalstation vid en motorväg för vägavgifter. Min gammelmodiga Kinabild har kraschat före planet landat. Så fortsätter det hela dagen. Det hotell vi hamnar på i Jinnan slår allt som Umeå kan bjuda på när det gäller gästvänlighet och service! Kommande måndag-tisdag är Nordiska ministerådet i Umeå under Mauds ledning och testar Umeåhotellens gästvänliga kapacitet.

Under dagen funderar vi bl.a. över om provinsen Shandong har skog och skogsindusti på agendan. Till kvällen stöter vi på en finländsk industriman som just jobbar med att sälja och serva pappersbruksmaskiner. Stora Enso finns i provinsen. Om detta vet vi mycket lite bland alla billiga skor och täckjackor.

Men nu är vi fokuserade på kultur i vid mening. Även kulturell företagsamhet. Taoismen och Konfunismen som varandras komplement och motsatser. Med flera tusen år på meritlistan. Vår kinakunnige Wanlie påstår att innovation och nytänkande tillhör taoismen. Kunfucius förvaltar och klarar konflikterna.

Och nu ska vi snart träffa Qufu – Kinas nationella kulturella centrum bl.a. som Kunfucius hemstad. Det finns Konfu-Center i världen bl.a. Stockholm. Ska Umeå kunna bli det andra? Ska vi försöka öppna för förbindelser och skapa en plattform för nya intryck och värdegrunder. Det kan handla alltifrån köket till högre utbildning.

Kina förbluffar! Det är spännande. Och vad är det vi inte ser så här dagarna före Kinas första rymdpromenad. Visste ni det?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>