Småspararna bör ta det lungt! Börhandeln verkar bara styras av girighet och paranoia?

Nu har det gått veckor med stora svängningar på all världens börser. Även om enskilda börsföretag redovisar bra resultat verkar aldrig ‘bedömmarna’ vara nöjda. Sambandet mellan produktionen av varor och tjänster å ena sidan samt och aktiekurserna är knappast möjligt att reda ut.

Samtidigt ges börssvängningarna stort utrymme i all nyhetsrapportering. Jag undrar om inte själva rapporteringen i sig blir en större faktor än bolagens faktiska ekonomi. I slutet av förra veckan gjorde spararna i snitt 70.000 aktieaffärer per dag hos Avanza, Etrade, Nordnet och Skandiabanken. Det är en fördubbling jämfört med augustisiffrorna. Nu verkar börsen vara inne i det skede när småhandlarna gör oöverlagda affärer, metsdals med garanterad förlust. Det är samtidigt köpläge för börshajjarna.

Enligt Avanzas Claes Hemberg skrämmer skärrade analytiker småspararna till panikaffärer. ‘I den här pressande situationen är de inga förebilder’, säger han. Det finns alltid en förstå-sig-påare till hands som har en förklaring till varje rörelse på börsen. Sedan spelar det mindre roll om uttalandet en dagen går stick i stäv med det samme person yttrade dagen före. Var finns den granskande journalistiken?

Alltsamman borde föranleda en stilla eftertanke hos ekonomiska rapportörer och nyhetsredaktioner i stort: Vilken substans ligger bakom den nästa rutinmässiga rapporteringen av börskurserna svängningar? Det blir nästa samma substans bakom som när nyhetsuppläsarna rabblar upp kvällens forbollsresultat.

Exempelvis har Bolidens värde hastigt sjunkit ihop men det har inget samband med det faktiska värdet i balansräkningen, produktionen och anläggningarna. Det borde vara dags att ta Claes Hembergs varning på allvar: Fäst ingen uppmärksamhet vid analytikernas sådomar. Börshandeln verkar just nu bara styras av girighet och paranoia.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>